НОВИНИ ПЛЮС

12.11.2009

В Іраку засуджено британську газету

Іракський суд засудив британську газету «Гардіан» до сплати відшкодування в розмірі 100 млн. динарів (58 тис. євро) прем’єр–міністру Іраку Нурі аль–Малікі. Газета завдала шкоди його честі й гідності. Відповідний позов подали іракські розвідувальні служби. Справа стосується статті авторства іракського журналіста, яка з’явилася в «Гардіан» у квітні цього року. Він зацитував думку неназваних співробітників іракської розвідки, які вважають, що Малікі править Іраком в авторитарний спосіб.

Газета заявила, що подасть апеляцію. «Мене дуже непокоїть інформація про сьогоднішнє рішення суду. Свобода слова відіграє ключову роль в усіх демократіях», — заявив у свою чергу журналісту «Гардіан» глава МЗС Великої Британії Девід Мілібенд.

Триває «базарний» тероризм

Позавчора ввечері 24 особи загинули на місці та майже 100 отримали поранення внаслідок вибуху автомобіля в людному торговельному кварталі міста Чарсадда на північному заході Пакистану. Станом на вчора кількість смертельних жертв замаху зросла до 32 осіб — помирають тяжко поранені.

Це вже третій подібний замах за останні три дні в Північно–Західній Прикордонній провінції Пакистану. Так таліби мстяться за наступ пакистанських урядових військ на їхні позиції у провінції Південний Вазирістан. Акти помсти вже забрали життя понад 300 пакистанців.

Воротар збірної Німеччини вкоротив собі віку

Голкіпер збірної Німеччини з футболу та клубу «Ганновер–96» Роберт Енке загинув позавчора, потрапивши під потяг поблизу Ганновера. Німецька поліція не має сумнівів, що це було самогубство.

32–річний Енке вісім разів виступав за збірну і мав захищати її ворота на чемпіонаті світу наступного року в ПАР. Упродовж своєї кар’єри він також виступав за відомі клуби «Карл Цейсс», «Боруссія», «Бенфіка», «Барселона», «Фенербахче» та «Тенеріфе». «Повідомлення про смерть Роберта Енке стало велетенським шоком для збірної Німеччини», йдеться в офіційній заяві футбольного союзу країни.

Можливою причиною самогубства називають смерть доньки Енке — Лари, яка померла 2006 року у дворічному віці внаслідок рідкісного серцевого захворювання. Втім Роберт та його дружина Тереза вдочерили в травні цього року восьмимісячну дівчинку.

Комп’ютер для пенсіонерів

У Великій Британії відбулася презентація комп’ютера для осіб віком понад 60 років, які до цього ніколи не мали справи з персональними комп’ютерами та інтернетом. Комп’ютер найпростішої конфігурації під назвою SimplicITy («Простота») розробили спільно фірма «Вессекс комп’ютерз» та сайт Ms Singleton. На моніторі відкриваються лише шість вікон — кожне для найнеобхіднішої функції: електронна пошта, пошук в інтернеті, «Мій профіль», чат, нотатки, файли та картинки і відеонавчання. В останньому вікні можна знайти 17 простих і зрозумілих відеоінструкцій із користування комп’ютером. Комп’ютери будуть виготовляти за персональними замовленнями. Термін доставки поштою — два тижні.

За даними Служби національної статистики, у Британії ніколи не користувалися комп’ютером та інтернетом 6,4 мільйона осіб старших 65 років.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>