На Прикарпатті — пливе, а взагалі — тоне

12.11.2009

Криза хокею в нашій державі й далі поглиблюється. Що вже й казати, якщо ледь тримається на плаву єдиний професіональний клуб — київський «Сокіл». Керівництво «біло–синіх» ніяк не може віддати гравцям борги, відтак команду за останні два тижні залишили кілька виконавців. У босів «пернатих» лише один основний шлях поповнення бюджету — фінансова підтримка від олігарха Сергія Тарути. Інших методів в арсеналі менеджерів чомусь немає.

На початку тижня кошти з «Індустріального союзу Донбасу» таки надійшли — про це повідомив віце–президент клубу Сергій Корабльов. Але сума виплат виявилася настільки невеликою, що троє лідерів команди — Роман Сальников, Дмитро Цируль і Сергій Варламов — відмовилися їхати на чергові матчі білоруського чемпіонату.

Не краща ситуація і в національній команді. Поповнення збірної молодими кадрами не відбувається, оскільки видовищна гра в Україні практично не розвивається. Не рятує й Державна програма розвитку хокею, підписана Президентом Віктором Ющенком. Згідно з цим документом, чотири ковзанки — в Херсоні, Калуші, Харкові й Донецьку, які мали запрацювати ще в 2007 році, були здані в експлуатацію з більш ніж річним запізненням. У 2009–му мали стати до ладу вже 12 льодових арен, але уряд Юлії Тимошенко настільки урізав фінансування програми «Хокей України», що виділених коштів не вистачить і на одну ковзанку. Заплановані на хокей 150 мільйонів гривень спрямували на інші цілі. Більше того — фінансування будівництва ковзанок на 2010 рік також «заморозили». Тож уже очевидно, що обіцяних за п’ять років 60 льодових арен ми так і не дочекаємося.

Крім того, простоює палац у Калуші — тамтешні енергетики за борги відключили ковзанку від електропостачання. Звісно, лід поплив, і юні хокеїсти опинилися без майданчика для тренувань. Доведений до відчаю голова федерації хокею Івано–Франківської області Ярослав Дорош написав відкритого листа Ющенку, Тимошенко й «спортивному» міністру Павленку з проханням втрутитися в ситуацію. Але політикам зараз не до спорту.

Тим часом Україна й далі втрачає хокеїстів. Якщо гравці «Сокола», роз’їжджаючись із Києва в закордонні команди, все ж виступають за збірну, то деякі виконавці чинять більш радикально — не бачачи перспектив на батьківщині, вони міняють громадянство. Минулих вихідних у товариських матчах української «молодіжки» в Бухаресті проти дорослої румунської збірної в лавах господарів дебютували четверо українців: Євген Писаренко, Євген Ємельяненко, Денис Заблудовський та Андрій Буточнов. Румуни виграли обидва поєдинки в підопічних Олександра Савицького — 5:2 і 7:2. У першій зустрічі Заблудовський і Писаренко відзначилися дублями, а в другій записали на свій рахунок по одному голу.

Наші перспективні хокеїсти тікають в Росію, Білорусь, США. Торік білоруський паспорт отримав форвард Віктор Андрущенко, тепер намагається пробитися до російської збірної воротар ярославського «Локомотива» Леонід Гайдученко, якого високо оцінив легендарний Юрій Шундров.