Із Москви до Стокгольма

12.11.2009
Із Москви до Стокгольма

У Стокгольмі уславлений Майкл Фелпс більше засмучувався, ніж радів. (Фото Рейтер.)

Щільному графіку плавців можна лише дивуватися. У суботу спортсмени завершили етап Кубка світу в Москві, а вже у вівторок і середу змагалися на четвертому старті цієї серії в Стокгольмі. Як і в столиці Росії, українці у Швеції без нагород не залишилися.

 

«Срібний» Ігор

Якщо до Москви наші плавці їздили доволі численною делегацією, то в 25–метровому басейні шведської столиці виступав лише брасист Ігор Борисик. «Він сам висловив бажання спробувати сили на цих змаганнях, адже має можливість особисто формувати календар виступів», — розповів «УМ» державний тренер із плавання Андрій Власков. Із його слів, решта українських збірників у суботу стартуватимуть на п’ятому етапі Кубка світу в Берліні.

У перший день турніру Борисик виступав у кваліфікаційних запливах на дистанціях 50 та 200 метрів брасом. Якщо в першій дисципліні він показав лише 12–й результат, не пройшовши до фіналу, то його коронна 200–метрівка вийшла значно вдалішою. У відборі кримчанин був четвертим (2 хв. 6,93 сек.), але в фіналі суттєво покращив результат настільки, що його вистачило на срібну медаль. Окрім того, Ігор оновив національний рекорд — 2.03,93.

Першим же виявився південноафриканець Нелл Версфельд із рекордним для етапів Кубка світу часом — 2.02,67. Цей спортсмен, до речі, обігнав українця й у Москві, залишивши тоді Борисика зі «сріблом».

«Етапи Кубка світу ми розглядаємо як контрольну підготовку до головного старту наступного року — чемпіонату Європи, який влітку відбудеться в Будапешті», — розповідає про стратегію збірної Андрій Власков. Останніми результатами своїх підопічних державний тренер задоволений, але досягнень від них очікує вже в грудні на чемпіонаті Європи на «короткій воді» в Стамбулі.

Хоч і в костюмі, але «голий»

А найголовнішою сенсацією шведського етапу став провал багаторазового олімпійського чемпіона Майкла Фелпса. У попередньому запливі на 100 м вільним стилем американець показав лише 16–й результат. Краще він виступив на стометрівці комплексним плаванням, де отримав «бронзу».

Поясненням такої невдачі є відмова Майкла виступати у високотехнічному поліуретановому комбінезоні. Щоправда, вже з нового року спортсмени не зможуть використовувати таку форму. От і плавав Фелпс у звичайному текстильному костюмі, готуючись до нововведень.

Поки одні програють, інші встановлюють нові досягнення — у перший день змагань у Стокгольмі пали три світові рекорди. Китаянка Цзінь Чжао тепер найшвидша у світі на дистанції 50 м на спині (26,08 сек.), австралійка Фелісіті Галвес — на стометрівці батерфляєм (55,46), бразилець Кайо Алмейда — на 200 м батерфляєм (1.49,11).