Інструмент психолога — пістолет

07.11.2009
Інструмент психолога — пістолет

Працівники бази Форт–Худ досі в шоці. (Фото Рейтер.)

Військовий лікар–психолог Надаль Ма­лік Хасан позавчора о 13.30 за місцевим часом влаштував бійню на найбільшій у світі американській військовій базі Форт–Худ, що в штаті Техас. Він відкрив вогонь по військовослужбовцях, які проходили огляд у медичному центрі. Агенція «Євро­ньюз» повідомляє про щонайменше 12 загиблих та 30 поранених, Бі–Бі–Сі — про 13 загиблих та 31 пораненого. За різними версіями, Надаль Хасан вів стрілянину із двох пістолетів або великокаліберної рушниці.

39–річний майор Хасан отримав кілька вогнепальних поранень від військової поліції і тепер перебуває у шпиталі у важкому, але стабільному стані.

Співробітники ФБР прибули на базу для розслідування причин трагічного інциденту. Президент США Барак Обама заявив: «Коли наші солдати гинуть у боях у далеких країнах, це дуже тяжко. Але коли вони гинуть від куль на своїй базі, на американській землі, це просто жахливо». У Сенаті США пам’ять про загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Мотиви дій убивці незрозумілі, але відомо, що недавно Хасан отримав наказ про переведення до Іраку. На території Форд–Худ базуються 60 тисяч військовослужбовців, зокрема багато підрозділів, які беруть участь в операціях в Іраку та Афганістані.

Батьки майора Хасана походять із Йорданії, але він народився та виховувався у США. Після закінчення ліцею пішов до війська, вивчав у військових академіях біохімію та медицину. Його колеги по службі повідомили, що Хасан як мусульманин дуже переймався справами в Іраку та Афганістані, а коли сам отримав наказ відбути на війну, скаржився на цей розподіл навіть сенаторові від Техасу Кей Хатчінсон.

Військовий експерт, відставний генерал Роберт Скейлз, висловив припущення, що йдеться про терористичний акт, хоча наразі на це немає доказів.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора чоловік відкрив стрілянину по перехожих на вулиці японського міста Йокогама. За даними японської поліції, Кендзі Хаясі (прізвище зловмисника) входив до складу злочинного угруповання й останнім часом переживав фінансову скруту. Він зважився на самогубство, але надумав забрати з собою на той світ ще кількох людей. У підсумку Хаясі застрелився, а три людини отримали поранення (одна з жертв — у важкому стані).

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>