Маска від «Бацьки»

07.11.2009

Перший за 12 років офіційний візит президента Білорусі в Україну можна вважати успішним. Учора Олександр Лукашенко разом із Віктором Ющенком відвідав «карантинну» Івано–Франківщину. Попередньо планувалося, що білоруський лідер разом із Ющенком надасть показову благодійну допомогу прикарпатцям — роздасть партію дефіцитних захисних масок. Але зрештою від такого піар–кроку відмовилися. Обмежилися участю в нараді обласного рівня з питань боротьби з епідемією грипу. Водночас ще перед засіданням Лукашенко повідомив, що в Білорусі є марлевий завод, який готовий виготовляти для України такі жадані пов’язки.

А напередодні на спільній з українським колегою прес–конференції білоруський «Бацька» ще раз повторив свою тезу: паніку довкола «свинячого грипу» роздули виробники ліків. Констатувавши, що цей грип, «хай навіть і свинячий, — не чума і не холера, він абсолютно виліковний», Лукашенко зауважив: «Ніколи не думав, що мені як президенту доведеться обговорювати тему грипу на такому високому рівні. Цим повинні займатися професіонали, а їм сьогодні доводиться боротися не тільки з хворобою, а й з ажіотажем навколо неї».

Чи не найважливішим підсумком офіційного візиту президента Білорусі в Україну, який став четвертою зустріччю Лукашенка з Ющенком за останній рік, виявився значний крок уперед у справі демаркації міждержавного українсько–білоруського кордону — Білорусь внесла на ратифікацію до свого парламенту договір з Україною про державний кордон. «Це питання, яке ми роками не могли зрушити з місця», — наголосив глава Української держави, подякувавши колезі за прогрес у його розв’язанні.

За результатами переговорів президенти підписали українсько–білоруське комюніке. Як повідомив заступник голови секретаріату Президента Андрій Гончарук, у цьому документі відзначено, що відносини партнерства між двома державами виходять на якісно новий етап розвитку. Сторони підтвердили, що подальше зміцнення рівноправних та взаємовигідних відносин є одним із пріоритетів зовнішньої політики двох держав. Окрім завершення процесу договірно–правового оформлення кордону, Ющенко й Лукашенко відзначили позитивну динаміку двостороннього торговельно–економічного співробітництва, підтримали ініціативу створення спільної українсько–білоруської продовольчої компанії, наголосили «на суттєвому потенціалі та перспективах сторін у контексті реалізації ініціативи Європейського Союзу «Східне партнерство». Зокрема, в рамках цієї програми Україна і Білорусь мають намір звернутися до європейських структур із проханням про надання кредиту для реалізації проекту будівництва автомагістралі Мінськ—Київ. З метою налагодження дієвого співробітництва в енергетичній сфері президенти домовилися про продовження реалізації спільних заходів «з метою збільшення об’ємів транзиту нафти, газу та електроенергії територіями України та Білорусі».

Учора надвечір Лукашенко із Прикарпаття відбув до Мінська.

 

ДО РЕЧІ

Президент Білорусі зустрівся і з Прем’єр–міністром Юлією Тимошенко. Глава Кабміну висловила задоволення інтенсивністю українсько–білоруського діалогу на рівні глав держав та урядів. А Олександр Лукашенко їй поспівчував: «У вас дуже важкі часи, на бідну жінку навалилося стільки проблем — вона одна серед мужиків воює. Я не можу вас привітати з тим, що відбувається, я просто бажаю, щоб ви неушкоджені і здорові вийшли з цього побоїща», — побажав «Бацька».