«Наші» на «наших»

07.11.2009

Учора головуючий таки оголосив про зміну в керівництві фракції «НУНС»: прибічника БЮТ формально скинули. «На підставі письмового звернення 38 депутатів—членів фракції «Наша Україна — Народна самооборона» від 6 листопада 2009 року інформую про відкликання Миколи Мартиненка з посади голови фракції», — повідомив перший заступник Голови ВР «регіонал» Олександр Лавринович.

 

Коли Литвина «не пече»

«Ми були здивовані, що керівництво Ради так довго не виконувало свій обов’язок, — розповів у коментарі «УМ» народний депутат із проющенківської частини «НУНС» Андрій Парубій. — Адже Мартиненка свого часу теж обирали на посаду через збір підписів, і тоді президія ВР не зволікала — миттєво оголосила про таке рішення». Пан Парубій, який у протоколах значиться як людина, котра доповідала про порушення та помилки Мартиненка, каже, що щодня закликав керівників парламенту оголосити відповідне рішення. «Вважаю, що нарешті вони перестали грати комедію. Тож із п’ятниці Мартиненко не є головою фракції «НУНС», — заявляє Парубій.

Водночас прибічники Миколи Мартиненка не визнали відставки голови фракції. «У нас є підстави звертатися до Окружного адмінсуду Києва на дії першого віце–спікера Лавриновича», — інформує член фракції «НУНС» і водночас власник партквитка ВО «Батьківщина» Роман Зварич. Він пояснив, що самого засідання фракції, про яке йдеться у документах, не було, до того ж декілька депутатів із 38 заявлених оголосили про відкликання підписів. Окрім того, протокол засідання фракції було додано до попередньої папки лише вчора. На питання, хто тепер є головою фракції, Зварич відповів: «Мартиненко, бо оголошення зробили на підставі відверто сфальсифікованих документів».

Натомість «НУНСівці» з іншого табору кажуть, що ніякої фальсифікації не було — 38 підписів існують. Так, деякі з них були поставлені під документом про відставку Мартиненка раніше — в іншій політичній ситуації, але механізм відкликання підписів ніде не
передбачений.

Прикметно, що Голова Верховної Ради не наважився оголосити про рішення «нашоукраїнців». Володимир Литвин позавчора в ефірі ТРК «Ера» пояснив свою поведінку так: «Хіба це «пече» наших громадян? Навіщо збурювати ситуацію?» Учора, під час суперечки між членами «НУНС», Литвин звернувся до депутатів фракції із закликом не втягувати у внутрішні «розборки» всю Раду. «Якщо документ прийнятий в установленому порядку, то в установленому порядку будуть і відповідні дії. Почекаємо, коли він надійде на розгляд, а зараз беремо до відома. А між собою визначіться, хто у вас буде старостою», — сказав Литвин.

А потім настала черга Олександра Лавриновича. Ще на початку тижня один із «нашоукраїнців» на питання «УМ», що робитиме фракція далі, аби усунути Мартиненка, дав зрозуміти: відповідне оголошення пролунає, щойно головування на сесії перейде від Литвина до Лавриновича. Так і сталося.

Участь «регіонала» в «нашоукраїнському» перевороті посилила чутки про те, що усунення Мартиненка — наслідок домовле­ності між Президентом і «Регіонами». Про це говорять і прибічники скинутого Мартиненка. «Очевидно, що вся ця спецоперація була скоординована Банковою та Партією регіонів. Вони навіть не маскувалися: спочатку виступ у сесійній залі Андрія Парубія — потім його підтримка «регіоналом» Олександром Єфремовим — потім незаконне оголошення «регіоналом» Олександром Лавриновичем», — ідеться в заяві політради блоку «НУНС».

Але Парубій відкидає припущення про співпрацю з Партією регіонів. «Мені дивно, що члени Блоку Тимошенко, які ще недавно самі проводили переговори із Партією регіонів, переписували Конституцію, сьогодні вдаються до таких піар–технологій. Була лише одна змова — ПР і БЮТ, і не треба перекладати все із хворої голови на здорову. Наша фракція займає принципову позицію і не могла терпіти того, що Мартиненко перетворював її на філію БЮТ», — відзначив «нашоукраїнець».

За словами Парубія, нового голову фракції оберуть, можливо, вже наступного тижня. Головний кандидат на посаду — В’ячеслав Кириленко, який очолював «НУНС» до проБЮТівського перевороту. Саме після обрання або не обрання Кириленка можна буде говорити, чи повернув Президент собі більшість у колись «своїй» фракції.

Доплати будуть

Учора Верховна Рада не лише слухала сварки «НУНсівців», а й схвалила зміни до державного бюджету–2009, які дозволяють підвищити соціальні стандарти у два останні місяці цього року. Без бюджетних змін відповідний закон не мав би сили. Проект був внесений Президентом. За нього проголосували 246 депутатів: із фракцій Партії регіонів, Блоку Литвина, КПУ та пропрезидентської частини «НУНС». Блок Тимошенко не голосував, бо вважає, що коштів на підвищення виплат немає.

Нагадаємо, цей закон передбачає встановлення прожиткового мінімуму на рівні 701 грн. Відповідно, виникла потреба у додаткових коштах для Пенсійного фонду на виплату пенсій та інші видатки, загалом — на 717 млн. грн.

Фракція БЮТ закликала спікера не підписувати закон. Заступник голови Бюджетного комітету Олег Ляшко заявив, що проект не був розглянутий профільним комітетом і не мав бути винесений на голосування без поправок. Відтак БЮТ вимагає відставки Лавриновича.

Верховна Рада вчора також ухвалила в першому читанні проект Житлового кодексу і внесла зміни до закону про запобігання відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом.