Віктор Ющенко: Епідемію буде зупинено

06.11.2009

Президент України Віктор Ющенко звернувся до народу у зв’язку з надзвичайною епідемічною ситуацією в країні. Адже вірус стрімко поширюється регіонами, гинуть люди, зокрема й медики. «Будь–які межі перейдено», — вважає глава держави. Відтак вирішив дати «чітку і відверту» оцінку ситуації.

«Ми маємо особливі фактори ризику, які обтяжують епідемію в Україні, — йдеться у зверненні Президента. — Про це свідчать висновки РНБО, мої численні консультації з національними і міжнародними експертами. Перше. На відміну від аналогічних епідемій в інших країнах, в Україні одночасно зійшлися три збудники важких вірусних інфекцій: двох сезонних грипів та «каліфорнійського». За висновками вірусологів, таке поєднання інфекцій, унаслідок мутації, може дати ще більш агресивний новий вірус.

Друге. «Каліфорнійський» вірус в Україні з’явився, пройшовши половину Земної кулі. Це означає, що він набув особливо хвороботворної сили. Це означає, що медичну допомогу необхідно терміново посилити засобами екстреного, реанімаційного лікування.

Третій фактор ризику. Загальновідомо, що єдиним засобом запобігання будь–якій інфекції є вакцинація. Унаслідок непрофесійної та дезорганізованої кампанії вакцинації проти кору та багряниці, практика вакцинацій в Україні скомпрометована. Як глава держави прошу переглянути своє ставлення до вакцинації і, в разі необхідності, але винятково після консультації з лікарем, зробити її. Вимагаю від уряду негайно скасувати існуючий порядок реєстрації засобів медичного призначення, в тому числі вакцин. Вивчення цього питання на РНБО виявило, що саме цей порядок дав можливість різним ділкам завозити в країну сумнівні ліки і вакцини, які не мають визнання у ВООЗ. За моєю вказівкою, зараз це питання розслідує СБУ.

Четвертий фактор. Це епідемічний, стрімкий характер поширення вірусних інфекцій на заході країни. Про це було відомо уряду, керівництву ВР та опозиції ще на початку жовтня. Перший, найефективніший, засіб профілактики — не допускати згромадження людей. Ігноруючи цей принцип, у Київ було завезено сотні тисяч людей із різних регіонів. Це різко підвищило ризик розповсюдження інфекції. Це нагадує першотравневу демонстрацію в Києві після аварії на Чорнобилі. Це — вияв злочинної безвідповідальності політиків і повної байдужості до людей… У цьому я вбачаю не лише моральну, а й кримінальну відповідальність. Я звернувся до Генеральної прокуратури з вимогою порушити кримінальні справи за фактом злочинної недбалості, яку виявили передусім голов­ний санітарний лікар України, санітарний лікар Києва, урядовці, що мали щоденну інформацію про епідемічну ситуацію в країні, але заради політичних дивідендів та амбіцій не зупинилися ні перед чим.

Зараз єдиним принципом організації протиепідемічних заходів у загальнонаціональному масштабі має бути такий: лікуємо Захід, усіма силами захищаємо Схід, Центр, Північ і Південь України. Зараз я покладаюся винятково на професіоналізм наших лікарів. На сьогодні вони є справжні герої нашої нації.

П’ятий фактор — безлад у системі організації охорони здоров’я. Треба визнати, що Україна не має єдиного простору охорони здоров’я. Виконавчій владі, яка в Україні не підпорядковується Президенту, я пропоновував цілісний план реформи системи охорони здоров’я і — впродовж років — комплекс доручень і рекомендацій, які дозволяли створити оптимальну модель організації цієї системи. Ще у квітні 2009 року я звернувся до уряду з вимогою створити спеціальну міжвідомчу комісію проти поширення вірусів грипу, профінансувати Центр грипу і вжити всіх заходів, щоб захистити країну. У тому числі, щоб мати в наявності належну кількість ліків, масок і всього необхідного. Проігнорували не мене — проігнорували народ, людей. Бо в Україні досі існує несправедлива система надання медичної допомоги — одна для влади, інша — для народу. Треба міняти всю систему організації державної влади в Україні.

Але зараз часу для чекання немає. Головним центром прийняття рішень має стати РНБО. Невиконання її рішень буде супроводжуватися негайним поданням до правоохоронних органів. Своїм рішенням вводжу посади міністра охорони здоров’я і головного державного санітарного лікаря до складу РНБО.

Висловлюю глибоке співчуття сім’ям і рідним померлих. Висловлюю глибоку вдячність медикам, які, ризикуючи собою, сьогодні рятують наших людей. Така відданість означає, що епідемію буде зупинено».

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>