Перший тайм ми ще не програли

06.11.2009
Перший тайм ми ще не програли

Вакцинованим грип не страшний. (Фото Рейтер.)

Керівник бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні Ігор Поканевич зазначив, що, за оцінками цієї міжнародної організації, в нашій країні, як і в усьому світі, буде три хвилі грипу A/H1N1. Перша нас уже накрила. Другої слід очікувати навесні, а тре­тьої — восени наступного року. (Нагадаємо, директор Українського центру грипу Олександр Гриневич раніше заявляв, що другої грипозної хвилі Україні слід очікувати в січні–лютому 2010 року). Одначе панікувати не варто, вважає український представник ВООЗ, адже до того часу можна буде захистити свій організм щепленням.

Утім на сьогодні в нашій державі офіційно не зареєстровано жодного препарату для проведення щеплень, а процес його реєстрації може затягнутися надовго. Проте представник ВООЗ налаштований оптимістично: «Сьогодні є можливість використовувати вакцину у випадку епідемії за достатньо швидким механізмом завезення її в країну, — каже Ігор Поканевич. — Ми оцінюємо зараз ситуацію, якщо прогноз буде песимістичний і дані свідчитимуть про реальну загрозу, то ми робитимемо все для того, аби вакцина була доступна для населення якомога швидше. Але слід врахувати, що на цю вакцину у світі серйозний попит».

 

А ТИМ ЧАСОМ…

Заходи, які вживає український уряд у боротьбі з епідемією грипу, цілком розумні. Про це заявив у штаб–квартирі ВООЗ у Женеві представник цієї організації Грегорі Хартл, передає «Ассошіейтед пресс». «Закриваючи школи і відміняючи масові заходи на ранніх етапах епідемії, можна уповільнити розповсюдження вірусу», — додав пан Хартл.

 

ЕПІДЕМІЯ В ЦИФРАХ

В Україні від грипу та його ускладнень померло 96 людей, повідомила на засіданні ВР голова парламентського Комітету з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтєєва. Серед померлих — шість лікарів, сім вагітних і дев’ять дітей. За даними МОЗ, за останню добу в Україні занедужали на ГРВІ та грип понад 127 тисяч людей. Таким чином, починаючи з 29 жовтня, в державі хворіє майже 633 тисячі осіб.

Два випадки смерті від пандемічного грипу підтверджено в Києві, повідомив голов­ний санітарний лікар столиці Анатолій Пономаренко. Це чоловік, який лікувався у військовому госпіталі №408, та жінка, яка померла в лікарні через 40 хвилин після госпіталізації. За словами Пономаренка, на сьогодні лікарі розмірковують над тим, яким чином ця жінка могла бути інфікована, оскільки при зрості у 160 см вона мала майже 200–кілограмову вагу, не працювала і майже не виходила з квартири.

У 15 українців підтвердила наявність вірусу A/H1N1 лондонська лабораторія, повідомив заступник міністра охорони здоров’я Зіновій Митник. За даними українських лабораторій, нагадаємо, «каліфорнійський» грип виявлено в 17 громадян.

Близько 60 спортивних змагань перенесено в Україні через епідемію грипу. Наразі вирішується й питання щодо проведення або відміни конкурсу дитячого «Євробачення», що має відбутися в Києві в середині листопада. Розглядається, зокрема, й варіант проведення конкурсу, але без глядачів.

1,5 мільярда гривень планує витратити Кабмін на закупівлю медикаментів, медобладнання і виплату компенсацій лікарям.

Ще 200 тисяч упаковок таміфлю доставлено в Україну зі Швейцарії. Цього разу літак сів у Львові, де ці ліки найнеобхідніші. Зустріти рейс до столиці Галичини примчала Прем’єрка Юлія Тимошенко. Це вже друга партія таміфлю, купленого у Швейцарії. Одна упаковка ліків обійшлася Україні 67 грн. Препарат буде розповсюджено винятково по лікарнях.

18 апаратів для штучної вентиляції легенів для Львівщини, Івано–Франківщини і Тернопільщини (кожній області по шість штук) привезла на урядовому літаку до Львова Юлія Тимошенко. Крім того, глава уряду привезла для цих регіонів апарати штучної нирки, кардіомонітори, фібробронхоскопи, пульсоаксиметри.

 

А ЩО В СУСІДІВ?
«Бацька» грипу не боїться

Президент сусідньої Білорусі Олександр Лукашенко українського грипу не злякався і прибув із візитом до нашої країни. «Чого тут боятися? Треба заспокоїтися і жити», — вважає «бацька». Лукашенко взагалі розцінює ситуацію навколо «свинячого» грипу, як «провокацію фармацевтичних компаній». «Це просто їхні «замашки» і бажання заробити на людському горі», — заявив Олександр Лукашенко в київському «Борисполі», повідомляє «Інтерфакс–Захід».

У самій Білорусі вірус А/H1N1 теж «хазяйнує». За словами головного санітарного лікаря цієї країни Валентини Качан, на новий грип захворіло 85 білорусів: 31 із них у шпиталі, 47 уже видужали. На жаль, не обійшлося без жертв: клінічно підтверджено сім смертей через «свинячий» грип. Білоруські чиновники зауважують: найближчими днями стане зрозуміло, буде оголошено епідемію в країні чи ні. Щоправда, місцеві мешканці переконані: влада приховує реальні масштаби хвороби. Білоруси теж почали панічно «штурмувати» аптеки, масово скуповують маски та противірусні препарати. У школах деяких районів продовжили канікули. Лікарі на умовах анонімності кажуть, що померлих від нового виду вірусу в Білорусі насправді більше — не менше дев’яти, повідомляє УНІАН, а заразилися понад півтори сотні. Загалом же хворих на звичайний грип у Білорусі цього року на 70 відсотків більше, ніж минулого.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>