Переглянути не можна зволікати

06.11.2009
Переглянути не можна зволікати

Богдан Соколовський. (Фото з сайту president.gov.ua)

Сьоме листопада — термін, коли НАК «Нафтогаз України» має заплатити російському «Газпрому» за імпортований у жовтні природний газ. З приводу цього позавчора «Нафтогаз» видав недвозначну заяву, в якій окреслив складнощі з акумулюванням коштів для розрахунку за «блакитне паливо» з Росії. Як видно, у «газовому» секторі у стосунках двох країн назріває нове загострення.

«Україна в жовтні імпортувала близько 2,4 млрд. куб. м природного газу. За це «Нафтогаз України» має заплатити «Газпрому» близько 470 мільйонів доларів. Відповідно до укладеного контракту на постачання газу «Нафтогаз» повинен імпортувати в листопаді й грудні ще по 3,5 млрд. кубометрів, — констатує уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський. — Однак, за підсумками року, приблизно 12 мільярдів кубометрів не буде відібрано. За це вже зараз Україні «світять» санкції приблизно у сім мільярдів доларів. Усім решті країн разом — лише 2,5 мільярда. Це один із важливих аргументів перегляду газових контрактів».

За словами Соколовського, зволікання з переглядом газових контрактів призведе до ускладнення забезпечення газом українського споживача. Якщо їх не переглянути зараз, то не уникнути проблем ні Україні, ні Росії чи Європі. Якщо статус–кво в основі контракту збережеться, то Україна навесні й улітку не зможе закачати ті об’єми газу, які необхідні. На це не буде грошей, каже фахівець.

Контракти мають бути переглянуті у бік паритетності. Оскільки ситуація підходить до того, що вона стає невигідна ні російській, ні українській, ні європейській стороні, вважає Богдан Соколовський. Про це Віктор Ющенко попереджав ще в січні, коли були підписані газові контракти. Він систематично нагадував, що контракти в такому вигляді при збереженні статус–кво призведуть до того, що в середині 2010 року будуть просто катаклізми з транспортуванням газу в Європу.

До перегляду газових контрактів має бути взаємовигідний підхід як із боку Росії, так і України. Варто досягти взаємовигідного рішення щодо зменшення жорсткості норми про обсяги російського газу, які Україна повинна відібрати. По–друге, варто переглянути питання щодо цінової політики: як на транзит — у бік збільшення, так і на газ — у бік зниження: щоб це були економічно обґрунтовані параметри, зазначає Соколовський.