«Будуть дострокові вибори»

06.11.2009
«Будуть дострокові вибори»

Віктор Ющенко. (Фото Рейтер.)

Віктор Ющенко оприлюднив свою виборчу програму. Вона має назву «Вільна, справедлива та сильна Україна» та викладена на інтернет–сайті кандидата в президенти www.nashvybir.com.ua. Нагадаємо, Ющенко мав представити свою програму в Києві 1 листопада під час мітингу, однак його довелося перенести у зв’язку з епідемією грипу.

«Я, Віктор Ющенко, йду на вибори, щоб гарантувати збереження курсу, який ми разом обрали на українському Майдані. Це курс національної гідності, соборності і сильної держави. Це утвердження європейських стандартів у житті української держави і кожного її громадянина», — зазначає Ющенко у програмному документі. Глава держави підкреслює, що йому самому не раз доводилося виводити країну з кризових ситуацій: на чолі Нацбанку — запровадити гривню, біля стерна уряду — повернути заборгованість із виплати зарплат і пенсій, врятувати державу від дефолту. Що ж до нинішньої посади, то «всі п’ять років президентства моїми незмінними орієнтирами були незалежність, демократія, потужна економіка і сильна українська держава». Ющенко наголошує, що не поступався національними інтересами «заради прихильності чужих столиць». «Я вдруге постаю перед українським народом, бо не маю права залишити поле боротьби за нашу державу», — зазначає кандидат.

Програма розбита на три частини — «Україні бути… вільною, справедливою, сильною». Віктор Ющенко зобов’язується запровадити на виборах до парламенту «відкриті списки», а до органів місцевої влади — відновити «мажоритарку». «Ми відстояли право народу обирати Президента України. Так само ми відновимо право громадян обирати депутатів», — йдеться в документі. Президент наголошує, що продовжуватиме політику відродження історичної справедливості. Зокрема, «громадяни — жертви сталінського режиму отримають компенсацію у вигляді доплат до пенсій».

Глава держави підкреслює, що його мета — членство України в ЄС. «Разом з європейськими сусідами ми будемо зміцнювати євроатлантичну систему колективної безпеки», — ще один момент із зовнішньополітичного блоку. Віктор Ющенко також обіцяє виведення Чорноморського флоту Російської Федерації у 2017 році.

У боротьбі з економічною кризою для Ющенка пріоритет — збереження робочих місць. Під час свого другого терміну Президент обіцяє, серед іншого, таки обмежити можливість наживатись на коливаннях валютних курсів. «Буде здійснена модернізація національної газотранспортної системи та інтеграція її до європейської системи газопостачання», — також зазначає Президент–кандидат.

Віктор Ющенко обіцяє з урахуванням результатів всеукраїнського обговорення внести до Верховної Ради проект Конституції. І тут міститься ще одне, різке, зобов’язання: «Якщо протягом 100 днів країна не отримає нової Конституції, повноваження Верховної Ради України будуть достроково припинені, позачергові вибори відбудуться з одночасним референдумом з ухвалення Основного закону держави».