НОВИНИ ПЛЮС

03.11.2009

Вибори по–афганськи: другого туру не буде

Екс–глава МЗС Афганістану Абдулла Абдулла зняв свою кандидатуру з другого туру президентських виборів, який мав відбутися 7 листопада. Конкурент — діючий президент Хамід Карзай — відмовився виконати його вимогу — домовитися про розподіл влади ще до другого туру. Крім того, Абдулла пішов на такий крок на знак протесту проти фальшування результатів виборів на користь Карзая в першому турі півтора місяця тому. Винні у підтасовці результатів так і не були звільнені зі своїх посад. Відтак другий тур в Афганістані вирішили не проводити й проголосити Карзая обраним на посаду.

Таліби погрожували актами насильства в разі проведення другого туру. Учора для з’ясування ситуації з президентськими виборами та пошуку можливого компромісу до Кабула прибув Генсек ООН Пан Кі Мун.

Новий удар по італійській Каморрі

Позавчора італійська поліція заарештувала одного з найвпливовіших ватажків неаполітанської мафії — Каморри — Паскуале Руссо. Він входив до списку 10 найбільш небезпечних злочинців Італії і перебував у розшуку з 1995 року. У поліцейський ятір також потрапили його молодший брат 47–річний Карміне та двоє нижчих рангом членів Каморри. Днем раніше поліція заарештувала ще одного представника родини Руссо — 51–річного Сальваторе, який також перебував у розшуку з 1995 року. Вважають, що неаполітанська Каморра нараховує п’ять тисяч діючих членів. Міністр внутрішніх справ Італії Роберто Мароні назвав останні арешти «тяжким ударом по Каморрі».

Поліція розбила сербську наркомафію

Ні для кого не секрет, що Косово та Сербія є головними перевалочними пунктами на шляху наркотиків з Азії та Латинської Америки до європейських країн. У минулі вихідні поліція Сербії провела найбільшу у своїй історії антинаркотичну операцію під кодовою назвою «Морава». Обшукано понад 600 об’єктів по всій країні, заарештовано 654 особи, причетні до наркоторгівлі, вилучено 20 кг героїну, десятки кілограмів інших наркотиків, один мільйон фальшивих доларів, велику кількість валюти, зброї та викрадених автомобілів. В акції були задіяні більше двох тисяч поліцейських.

Не допливли до «раю»

Тривають пошуки приблизно 25 осіб, які зникли безвісти в Індійському океані поблизу Кокосових островів. Вони перебували на судні, що прямувало до Австралії. 17 пасажирів підібрав торговельний корабель. Вважають, що зниклі були вихідцями зі Шрі–Ланки, Афганістану та Іраку й намагалися нелегально дістатися берегів Зеленого континенту.

У цьому регіоні десятки кораблів займаються переправкою нелегалів до Австралії. Відстань у три тисячі кілометрів від Кокосових островів до австралійського порту Перт щастить подолати не всім.

Розвідник води на орбіті

Учора з російського космодрому «Плисецьк» був запущений у космос супутник Європейської космічної агенції SMOS (від англійського Soil Moisture and Ocean Salinity — «Вологість ґрунту та солоність океану»). Супутник розробляли 15 років, на ньому встановлена апаратура, яка робить його схожим на космічний гелікоптер. Завданням SMOS є вивчення кругообігу води на нашій планеті та складання карти водних запасів Європи. Він також допоможе значно краще прогнозувати погодні та кліматичні зміни.

Європейська космічна агенція планує вивести в космос впродовж найближчих 10 років більше 20 супутників різноманітного призначення загальною вартістю понад 10 млрд. доларів, які допоможуть краще вивчити нашу планету.

Катастрофа російського літака

Російський вантажний Іл–76 позавчора зазнав аварії поблизу аеропорту міста Мирний на сході Якутії. Після злету з цього аеропорту літак збився з курсу і встиг подолати лише 25 км. На борту перебували 11 членів екіпажу та співробітників МВС Росії, всі вони загинули. Спеціальна комісія встановлює причини катастрофи. Вчора в Росії було призупинено польоти всіх літаків типу Іл–76, які належать авіації внутрішніх військ.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>