«Замаскована» Рада

03.11.2009
«Замаскована» Рада

Маски в Києві — ходовий товар навіть у вуличній торгівлі. Депутати можуть скуповувати їх для свого «карнавалу». (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Напередодні президентських виборів 2004 року в політичній мові міцно вкорінився термін «маски–шоу» — дореволюційна влада боролася з опозиційними бізнесменами, насилаючи на їхні підприємства спецзагони у відповідній екіпіровці. Напередодні виборів–2010 «маски–шоу» повертаються в новій іпостасі: маски тепер на депутатах, а борються вони нібито проти грипу.

Переймаючись несвідомістю громадян, які ще мають нахабство розгулювати вулицями без цього необхідного (і досі дефіцитного фактично в усіх аптеках) аксесуару, представник фракції «Наша Україна — Народна самооборона» Володимир Стретович учора прийшов на погоджувальну раду в марлевій пов’язці. І закликав усіх парламентаріїв наслідувати його приклад на вівторковому пленарному засіданні, а Голову ВР Володимира Литвина — дати відповідне розпорядження.

«Давайте завтра прийдемо усі в масках, і таким чином покажемо людям, як треба робити. Це буде виховний процес», — пояснив «замаскований» Стретович.

Уявивши цю апокаліптичну картинку (у кадрі телетрансляції — 450 законодавців у «респіраторах»; депутати в синіх масках блокують трибуну з гаслами «Свинству — бій!»; 150 нардепів у білих масках із червоними сердечками завішують сесійну залу плакатами «Свині грипують, ВОНА — лікує»), скептично крякнули не лише журналісти, а й спікер.

«Якщо наші громадяни побачать депутатів у масках, то почнуть штурмувати каси аеропортів та залізничних вокзалів з бажанням втекти з країни», — слушно зауважив Володимир Литвин. А ще один представник «НУНС» Олександр Омельченко, закликавши нардепів не доводити ситуацію з епідемією до абсурду, розповів анекдот: «Останні новини: вчора голова секретаріату Віра Ульянченко та Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко разом із міністрами закордонних справ і охорони здоров’я вночі розвантажили літак з медпрепаратами, зекономивши таким чином державі 140 мільйонів гривень».

У масках чи без, очевидно, що «грипозна» тема сьогодні в парламенті буде провідною. Соцстандарти, педофіли й навіть закон про вибори — про все це депутати якщо й говоритимуть, то в другу чергу, бо в першу — заслухають інформацію щодо епідемічного стану в країні. Переконатися в тому, що ця тема таки «важлива й актуальна», можна було вже вчора: у коридорах приміщень комітетів ВР стурбовані працівники апарату обговорювали, як рятуватися від бацил, що їх неодмінно привезуть із західних областей відряджені туди парламентарії, а черга в парламентський аптечний кіоск вишикувалася ще за півгодини до його відкриття.

Та грип — грипом, а життя поки що триває, тому Верховна Рада все–таки не омине своєю увагою й інших питань. Так, сьогодні планується поставити на голосування всі три проекти змін до закону про вибори Президента: від Блоку Тимошенко, Партії регіонів та Президента. Як зауважив Литвин, кожен із цих документів виписаний «під свого кандидата», тому є сенс розглянути їх за скороченою процедурою, один ухвалити за основу й далі доопрацьовувати. Якщо не вдасться — створити робочу групу, щоб розробила закон «для країни, а не для кандидатів».