Політичний штам вірусу

03.11.2009
Політичний штам вірусу

Історія з каліфорнійським грипом чи чортзна–якою–невідомою–фігнею, по–перше, показує, як легко ввергнути нашу країну у вир паніки та розгардіяшу при штатній, загалом, ситуації. По–друге, особливо цікаво все це виглядає на тлі президентських виборів: кандидати, особливо деякі, підняли справу боротьби зі «смертоносною» бацилою на щити і, схоже, не проти зробити її — бацилу — головною ударною силою виборчих кампаній.

Так, епідемія є, і це слід визнати. Так, є масова істерія з цього приводу. Як і в багатьох інших випадках, варто зупинитися, кілька разів глибоко вдихнути — можна навіть через марлеву пов’язку — і поміркувати: кому це вигідно? Може, той, кому найбільш вигідно, і підкидає хмиз у багаття паніки?..

 

«Всі панікують —
ВОНА рятує країну»

Хай там що кажуть, а авторові цих рядків здається, що найвигіднішою історія з епідемією є для Юлії Тимошенко. Судіть самі. До початку минулого тижня соціологи — і незалежні також — виводили рейтинг Януковича на рівні 27—30%, тоді як Тимошенко — 14—16%. За три місяці «звичайної» виборчої кампанії такий розрив не відігрується, це очевидно. Всі ці звернення до лісників, бібліотекарів, концерти «З Україною в серці», інші заходи «на камеру», влаштовані БЮТ, — усе це могло б дати дуже невеликий приріст популярності.

До всього, врахуймо, що от–от набере чинності ухвалений Верховною Радою закон про підвищення мінімальних соціальних виплат, проти якого уряд так боровся. У Тимошенко ж на соціальну політику і так грошей не вистачало (і не лише соціальну — он Кабмін уже просовує постанови, аби бюджетникам могли платити зарплату спонсори БЮТ). А тут ще й опозиція і Президент таку свиню підсунули — у вигляді закону про додаткові видатки. Кредити МВФ у великих кількостях уже проїдені й пущені на латання дірок, більше навряд чи дадуть. А ще ж Євро–2012 треба фінансувати. Тобто країна разом із главою уряду опиняється на межі фінансового колапсу, який може лише понизити рейтинг Тимошенко. Її головному конкурентові, Януковичу, можна взагалі нічого не робити — влада сама готується впасти до його рук.

Аналітики почали припускати, що для порятунку кандидата Юлії Тимошенко потрібно вигадувати екстраординарні сценарії. Замах? Банально. І тут виринає «свинячий грип» укупі з поголосом про легеневу чуму, черевний тиф і всі можливі зарази. Починається реалізація сценарію «Всі панікують — ВОНА рятує країну».

Цей ланцюжок, наголошу, є лише припущенням вашого покірного слуги. Але ж справді все підозріло сходиться. Паніка й чутки лютують саме в Західній Україні — базовому електоральному регіоні для Тимошенко. Хворі й жертви там справді є, але ж у сусідніх країнах — Польщі, Угорщині тощо — подібного розгардіяшу нема й близько. Чи не через те, що вибори — в нас, а не в них?

Ще більше питань викликає рішення уряду не лише заборонити навчання у школах та ВНЗ, а й разом із масовими заходами відмовитися від передвиборчих — мітингів, зустрічей із виборцями тощо. Ідеться не тільки про захід країни, а всі регіони загалом. Знову ж таки дивний збіг: Юлія Тимошенко встигла провести своє помпезне шоу на майдані ДО «чуми», а от Віктор Ющенко презентувати свою виборчу програму і провести концерт «Піккардійської терції», «Плачу Єремії» та інших українських зірок на свою підтримку — не встиг.

Чий адмінресурс зараз працює?

У таких умовах, коли всі кандидати змушені брати паузу й обмежуватися телерекламою або, в кращому разі, роздачею марлевих пов’язок на вулицях, найбільше працює «адмінресурс» глави уряду — Юлія Тимошенко за посадою перебуває на передовій і поліпшує свій імідж насамперед у тих областях, де її рейтинг найбільше впав. А перемога буде тим величнішою, чим страшніший намалювати образ ворога — A/H1N1.

Суботнє звернення Юлії Володимирівни лише посилило підозри. Палаючі очі, войовничий тон, фрази на кшталт «страшне лихо», «дуже небезпечна хвороба», «закликаю всіх носити маски» — складалося враження, що ВОНА має на меті ще більше розбурхати паніку. «Тримайтеся, мої рідні, я з вами», «в жодному разі не ходіть на масові заходи», — ці тривожні сигнали привертали значно більшу увагу аудиторії, аніж запевнення в тому, що уряд контролює ситуацію, і не лише Україну спіткала така оказія.

До речі, ще один момент: якби істерія з вірусом розкрутилася трохи пізніше — в грудні, то інформаційно–технологічна кампанія не вийшла б такою влучною. Почалися б новорічні свята, похмілля — виборцям було б не до істерик. А так — до пиятик із салатом олів’є є більш ніж три тижні. Якраз щоб провернути вдалу виборчу операцію. І ще: ви помітили, як наглухо тема грипу перекрила іншу резонансну тему, негідну штабу БЮТ, — скандал із педофілами?..

Надзвичайний стан
та його сурогат

Цілком можливо, автор помиляється і все це є збігом обставин. Тим більше, що і Віктор Ющенко, і Віктор Янукович по–своєму використовують тему епідемії. Хоча й не так потужно, як Тимошенко.

Дехто припускає, що епідемія може стати підставою для реалізації Президентом сценарію скасування виборів узагалі — мовляв, буде надзвичайний стан, а значить, передача влади відкладеться. Але слід відзначити, що наразі Ющенко у своїх заявах далекий від таких кроків. І він, і Тимошенко вже заявили, що переносу виборів не буде. Водночас Юлія Володимирівна сурогат свого надзвичайного стану потроху проваджує — до його проявів можна віднести і тиск на аптеки, і «підгрібання» під уряд клінік приватної форми власності, і фактична зупинка масових виборчих акцій на підтримку конкурентів.

Грип і уретрит вигідні не Тимошенко, а Богословській?

Один із провідних політтехнологів штабу Тимошенко Олег Медведєв у коментарі «УМ», спростовуючи викладені вище припущення, зазначив, що з самого початку ініціатива накласти мораторій на масові виборчі акції походила від Віктора Януковича. Адже саме він скасував свій мітинг у Харкові й видав резонансну заяву проти Тимошенко, яка наражала 150 тисяч людей на смертельну небезпеку, коли звезла їх на київський Майдан із вогнища епідемії у Західній Україні. «Зараз упроваджено жорсткий карантин у дев’яти західних областях, які є базовими для Тимошенко. Вона там не може агітувати. То невже їй така ситуація вигідна?» — каже Медведєв, уникаючи відповіді на додаткове запитання про те, що в умовах карантину найбільшою агітацією є саме дії уряду щодо боротьби із заразою, а не концерти «З Україною в серці».

«Які будуть постанови щодо обмежень виборчих акцій в інших областях, я не знаю, — каже Олег Медведєв і додає: — Треба визнати, що зараз склався консенсус серед усіх основних учасників виборчої кампанії — він полягає в тому, щоб обмежити на кілька тижнів масові акції». Із цим справді варто погодитися. І навіть додати, що деякі політики не дотримуються такого негласного мораторію. Зокрема, минулих вихідних у київському Палаці спорту відбувся рок–концерт, організований «регіоналом» Василем Горбалем.

До «України молодої» дійшов поголос від джерел у піар–агентствах про те, ніби штаб Тимошенко наразі щедро оплачує замовні матеріали у ЗМІ навіть не про саму боротьбу Юлії Володимирівни з вірусом, а такі, що сіють паніку серед населення з приводу епідемії. Коментуючи ці закиди, політтехнолог Медведєв називає їх «абсолютною брехнею». «Паніка — це найменше, що потрібно Тимошенко, адже вона взяла на себе відповідальність за подолання цієї кризи», — каже він. А от опоненти, за словами пана Олега, намагаються наввипередки «робити політичні спекуляції» на цій темі. Медведєв відзначає, що основними «спеціалістами широкого профілю» в галузі охорони здоров’я — від фтизіатрії до проктології — в останні дні в Україні стали Інна Богословська, Ганна Герман і Нестор Шуфрич. «Тож якщо у вас почнеться кашель чи уретрит — звертайтеся до них», — радить політтехнолог.

 

ЦИТАТА

Віктор Ющенко:

— Ніхто, крім міністерства й уряду, не вирішує ці проблеми (боротьби з епідемією. — Ред.) в жодній країні, і в Україні теж. Потім ми розглянемо, де уряд допустив помилки, де він не спрацював, але сьогодні давайте все зробимо, щоб підтримати дії уряду, міністра і тих відповідальних інституцій, від яких вимагаються сьогодні скоординовані дії. Сьогодні важливо не забути, що ми українці, стати один біля одного і сказати: ми можемо слухати один одного і поважати спільний план дій з подолання цього лиха.

 

ОТАКОЇ!

Першим ділом — піар, ну а хворі — потім

У ніч із неділі на понеділок зі Швейцарії до України прибув рятівний вантаж — 300 тисяч доз противірусного препарату «Таміфлю», яким в усьому світі лікують тих, хто вже занедужав на грип. «Це значить, що 300 тисяч людей можуть отримати невідкладну допомогу, отримати ті ліки, які потрібні. Цього препарату достатньо для того, щоб зараз забезпечити всі регіони України», — тішилася Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко, проводячи для журналістів прес–конференцію під час розвантаження літака.

Але зараз «Таміфлю» найбільше потрібен у тих регіонах, де оголошено карантин. Адже цей препарат потрібен не для профілактики, а саме для лікування, причому вже досить важких хворих. Ліки могли потрапити до лікарень Тернопільщини, Франківщини, Львівщини на добу– дві раніше, адже, за інформацією «УМ», саме на Західну Україну — до Львова — напряму мав прибути швейцарський вантаж. І такий маршрут пропонувався.

Однак, як стверджують джерела «УМ», за вказівкою з Кабміну літак спрямували–таки на Київ. Бо якщо на Заході — грип, то в столиці — Прем’єр–міністр. Грипові піднімати свій рейтинг ні до чого — судячи з частоти згадок у ЗМІ, він і так зараз на хвилі популярності. А для кандидата в президенти Тимошенко особиста зустріч лікувального вантажу — це ще відсоток–другий скорочення відриву від Януковича.

Дай Боже, цього разу запізнення пачки таблеток на кілька годин не стало для когось фатальним. Але якщо вантаж спрямували до Києва лише заради кількох хвилин зайвого піару однієї високопоставленої людини, стає моторошно. А що, як наступного разу відлік часу йтиме на хвилини, а комусь кров із носа не вистачатиме якогось відсотка до перемоги?