«Трієчники» без «відмінників»

03.11.2009

Навіть без кількох лідерів українські чоловіки зуміли заскочити на п’єдестал командної першості континенту, яка завершилася в суботу в сербському місті Нові Сад. Нагадаємо, кримчанин Сергій Карякін поміняв громадянство на російське; киянина Руслана Пономарьова давно не влаштовували фінансові умови виступу; чи не вперше проігнорував турнір у ранзі збірних львів’янин Василь Іванчук.

Кадрові проблеми лише згуртували Павла Ельянова, Андрія Волокітіна, Захара Єфименка, Юрія Дроздовського та Юрія Криворучка. У дев’ятому, останньому, турі «синьо–жовті» впевнено переграли ізраїльтян (3:1), набрали 13 очок і зберегли за собою третю позицію. Стільки ж пунктів здобули й вірмени, але ми випередили кавказців за сумою балів на дошках. А новим чемпіоном Європи стала збірна Азербайджану (15 очок), яка обійшла минулих переможців — росіян (14).

В останній ігровий день забезпечили собі бронзові медалі й наші дівчата: Катерина Лагно, Наталія Жукова, Ганна Ушеніна, Інна Гапоненко, Наталія Здебська. Для цього їм виявилося достатньо розійтися миром із чешками — 2:2. На третій дошці несподівано програла Гапоненко, але врятувала ситуацію виграшем Жукова. Четверту команду, Азербайджан, українки випередили лише за додатковим коефіцієнтом.

Фаворитки турніру, росіянки й грузинки, посіли перші два місця, причому на користь «триколірних» також спрацював додатковий показник.