Місіонер

03.11.2009
Місіонер

Сергій Стаховський виграє свій другий титул. (Фото з сайту турніру.)

Виходить так, що чим щільніший графік українців на турнірах Асоціації тенісистів–професіоналів (АТР), тим більшого вони досягають. Позаминулого тижня на «Кубку Кремля» в Москві наш Ілля Марченко подолав кваліфікацію й дійшов аж до півфіналу. А невдовзі ще далі зайшов Сергій Стахов­ський. На турнірі «Санкт–Петербург оупен» найкращий український тенісист за дев’ять днів виграв три відбіркові матчі, а потім — і п’ять поєдинків основної сітки! Відтак Стах виграв другий турнір АТР у своїй кар’єрі. Нагадаємо, до цього на початку 2008 року киянин тріумфував у Загребі.

У суботньому півфіналі Сергієві протистояв один із найдосвідченіших чинних гравців — Марат Сафін. Та, попри потужну підтримку суперника пітерськими вболівальниками, 23–річний українець здолав росіянина (6:4, 4:6, 6:4), чим фактично виконав місію із відправки ветерана на «пенсію». Адже Сафін оголосив про завершення кар’єри гравця в цьому році.

А в неділю у вирішальному двобої Стаховському протистояв кривд­ник Іллі Марченка — восьмий номер посіву, аргентинець Горасіо Себальос. Після програної українцем першої партії в «одні ворота» (2:6) здавалося, що ключів до успіху немає. Але в наступних двох сетах наш хлопчина неймовірними зусиллями волі, відігравши матч–бол, вирвав перемогу на тайбрейках — 10:8, 9:7. Радість розділив із Сергієм його батько, котрий переживав за сина на трибунах. Разом із чеком на 118 тисяч доларів киянин отримав як приз порцелянову вазу.

«Насправді Горасіо грав краще за мене: він припускався меншої кількості невимушених помилок і швидко пересувався кортом. А на моїх діях позначалася втома. Однак я зміг налаштуватися на вирішальні моменти, й ті шанси, які в мене з’являлися, використав максимально», — розповів після гри переможець.

Окрилений успіхом Стахов­ський наступного тижня планує завітати на турнір престижної серії «Мастерз» до Парижа. Тим часом у рейтингу АТР він підскочив на найвищу для себе в кар’єрі 54–ту позицію. Тижнем раніше він був лише 93–м...

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Підсумковий турнір року WTA (Доха, хард, призові — 4,55 млн. дол.)

Півфінали. С. Уїльямс (США, 2) — Возняцьки (Данія, 4) — 6:4, 0:1 (відмова Возняцьки); В. Уїльямс (США, 7) — Янкович (Сербія, 8) — 5:7, 6:3, 6:4.

Фінал. С. Уїльямс — В. Уїльямс — 6:2, 7:6 (7:4).

Після перемоги в Катарі Серена Уїльямс потіснила росіянку Дінару Сафіну з першого місця рейтингу WTA. Старша сестра Уїльямс, Венера, також піднялася на одну сходинку, посунувши з шостої позиції білоруску Вікторію Азаренко. Серед українок найвище стоять Катерина й Олена Бондаренко — 29–й і 32–й рядки рейтингу відповідно.