Труднощі перекладу

30.10.2009

Після вчорашньої публікації «УМ» «Голоси Кучми та Литвина — справжні й приховані» Генпрокуратура таки змушена була офіційно підтвердити факт отримання з Німеччини результатів фоноскопічної експертизи записів екс–майора Державної служби охорони Миколи Мельниченка, зроблених у кабінеті колишнього Президента Леоніда Кучми. На Різницькій кажуть, що результати міжнародної експертизи надійшли днями й нині знаходяться у керівника слідчої групи з розслідування справи про вбивство Гонгадзе — Олександра Харченка. Та от біда, повідомити громадськості про те, якими є ці результати, в Генпрокуратурі досі не можуть. Мовляв, результати експертизи зараз перекладаються, оскільки надійшли англійською мовою, повідомляє прес–служба ГПУ.

Це тим більше дивно, адже і без перекладу «Україна молода» ще напередодні повідомила, що головним висновком міжнародних експертів є автентичність записів, без жодного технічного втручання. Тобто голоси Кучми і Литвина на плівках справжні, окремі фрази і речення ніхто не зводив тощо. Про це чудово відомо, скажімо, народному депутату, члену ПАРЄ Григорію Омельченку, і не лише йому. Натомість на Різницькій воліють і надалі приховувати цю інформацію, пояснюючи це «труднощами перекладу».

Навіть школяреві зрозуміло, що перекладати висновки експертизи кілька днів — це занадто довго. До того ж у таких випадках головні висновки перераховуються на одному–двох аркушах кількома пунктами, і для того, щоб повідомити громадськості їхній зміст, навіть години буде забагато. І це при тому, що розслідування справи Гонгадзе перебуває на особистому контролі Президента Ющенка!

У ГПУ також обіцяють, що після копіткої роботи з перекладом матеріали проаналізують і приєднають до справи для проведення подальших слідчих дій. Водночас, як зазначив «УМ» депутат Григорій Омельченко, його дивує, чому Генпрокуратура не використовує в роботі документально підтверджені свідчення Олексія Пукача, в яких він чітко вказує на роль у справі Гонгадзе і Кучми, і Литвина. «Є всі правові підстави порушити кримінальні справи проти цих двох діячів, попередньо направивши подання до Верховної Ради про надання згоди на притягнення до відповідальності Литвина за підбурювання до викрадення і розправи над журналістом, — вважає Омельченко. — Але проблема в тому, що під тиском цих впливових фігурантів паралізувало волю Генпрокурора Медведька, який не дає ходу справі. Тому вважаю, що пан Медведько має або набратися сміливості і таки порушити справу проти Кучми і Литвина згідно з законом, або подати у відставку!»

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Екс–Президент Леонід Кучма не боїться свідчень колишнього керівника служби спостереження МВС Олексія Пукача, який спочатку стежив, а потім разом із підлеглими викрав і вбив журналіста Георгія Гонгадзе. «Я вже говорив, я не знаю генерала Пукача і не боюся його свідчень, — заявив Кучма в інтерв’ю виданню Weekly.UA. — Буду радий, якщо він проллє світло на цю резонансну справу».