Тягач для зірок

23.10.2009
Тягач для зірок

Найсильніший український велогонщик Ярослав Попович на початку цього року підписав контракт на два сезони з «Астаною», але вже незабаром одягне форму іншої команди. Минулого тижня галичанин полюбовно розстався з казахами й домовився про співпрацю на два роки з американською «стайнею» «Радіошек». Позавчора на прес–конференції в Києві Попо розповів журналістам подробиці цієї угоди.

 

Живуть, як зірка з зіркою

Однією з причин зміни місця роботи велосипедист назвав проблеми фінансового та організаційного характеру, які «Астана» переживала останнім часом. В основі організаційних негараздів стоїть конфлікт між зірковими Ленсом Армстронгом та Альберто Контадором, який почався на одному з етапів «Тур де Франс» цього літа і який чимало фахівців пророкували ще на початку року. «На одному зі стартів іспанець знехтував колективну тактику на догоду власним інтересам, і це спричинило розкол у команді», — розповідає Ярослав. Уродженець Дрогобича став на бік американського ветерана, а з іспанським переможцем «Туру–2009» практично перестав розмовляти, як і та частина команди, що виступила на боці Армстронга. Як тут не згадати слова самого Контадора по завершенні перегонів у Франції: «Найскладнішим моментом у «Турі» для мене була ночівля в готелі, де жила моя команда».

Саме тому, коли менеджер «Астани» Йохан Брюнель та сам Армстронг почали створювати нову команду й покликали туди українця, Попович із задоволенням відгукнувся на пропозицію. Разом із галичанином за нову «стайню» їздитиме ще кілька колишніх «астанівців». Фінансові умови гонщиків у «Радіошек» подібні до зарплат на попередньому місці роботи, а ось технічному персоналу платню дещо скоротили.

Незамінний помічник

Роль українця в новій команді не зміниться: він і надалі буде вірним «лейтенантом» Армстронга. Іншими словами, «тягнутиме» лідера на важких ділянках дороги, захищатиме від вітру та «висітиме» на колесі його опонентів. Але в кількох гонках Попович і сам спробує перемогти: «Ленс дозволяє кожному обрати собі етап, щоб поборотися за нагороди». Серед цілей наш спортсмен називає «Тур Каліфорнії», гонки «Париж—Ніцца» чи навіть «Джиро д’Італія». Конкретика з’явиться, коли Брюнель обере змагання для своєї команди.

У січні «Радіошек» збереться повним складом для знайомства й тренувань на батьківщині Армстронга в Техасі. Попри солідний вік, 38–річний американець наступного сезону всерйоз сподівається повернути корону найкращого велогонщика планети. Беручи до уваги конфлікт Ленса з нинішнім «номером один», Контадором, можна не сумніватися, що на любителів велоспорту очікує гарячий змагальний рік.

Ярославові Поповичу в січні виповниться лише 30, але вже зараз він замислюється над тим, як завершуватиме кар’єру. «Хотілося б зробити це в Україні, де маю намір створити власну команду», — доля вічного «грегорі» не надто тішить українця, і він хоче поїздити лідером хоча б під завісу виступів.

Сподіваємося, що дочекаємося повернення спортсмена й до лав збірної України, адже на світовий форум він не зміг вирватися через насичений графік профі–команди. Хоча в червні Попо виступав на чемпіонаті України у Феодосії. «Хотів виграти, та не вийшло. Але не сильно засмутився з того», — сміється Ярослав. Найвідповідальніші старти для Поповича ще попереду.