На штурм Кремля

21.10.2009
На штурм Кремля

Олена Бондаренко намагається знайти спортивну форму під кінець сезону. (Фото Рейтер.)

Наступного тижня великий тенісний сезон закриється підсумковими чемпіонатами світу: вісімка найкращих у чоловічому рейтингу визначатиме чемпіона в Лондоні, а найсильніші панянки поїдуть на Ближній Схід — у Катар. Старти ж у листопаді слугуватимуть фактично лише для поповнення скарбничок і так не бідних тенісистів.

Після останнього турніру серії «Великого шолому», вересневого відкритого чемпіонату США, спортсмени поступово заховалися під дах, де змагаються на хардовому покритті. Після кількох представницьких стартів в Азії з великим призовим фондом «вершки» світового тенісу поїхали до столиці Росії на традиційний «Кубок Кремля». Цього року він проводиться вже 20–й раз, хоча жінки приєдналися тут до чоловіків не одразу — в 1996–му. Мабуть, тому призові у сильної статі вдвічі більші, ніж у дівчат (2,08 млн. дол. проти 1 млн.).

Для українців московський турнір пам’ятний минулорічною перемогою киянина Сергія Стаховського разом з італійцем Потіто Стараче в парному розряді. Не оминув найкращий український тенісист своєю увагою й нинішні змагання. Через свій невисокий рейтинг Стах змушений був стартувати у кваліфікації, де успішно подолав три бар’єри — росіян Руднєва й Бєляєва та молдованина Горбана. А вчора в обід Сергій у першому колі основної сітки впевнено розібрався зі ще одним господарем, Бірюковим, — 6:0, 6:2.

Із боями пройшов відбір другий наш співвітчизник. Ілля Марченко спочатку переграв партнера по збірній Сергія Бубку (3:6, 7:5, 7:5), а потім ізраїльтянина Окуна та індійця Бопанну. Четвертий українець на «Кубку Кремля», Іван Сергєєв, поступився в завершальному раунді «просіву» представникові Казахстану Кукушкіну.

У жіночій сітці заявилися чотири українки. Христина Антонічук склала зброю в першому ж раунді відбору, а Ольга Савчук і Вікторія Кутузова — в третьому. Друга ракетка країни, Олена Бондаренко, вдало почала змагання одразу в основному турнірі, довівши свою перевагу над росіянкою Анною Чакветадзе — 6:4, 6:3.

У парному розряді з наших вступила в гру Марія Коритцева. Їхній дует із білорускою Тетяною Пучек декласував росіянку Жидкову й американку Глеч — 6:1, 6:0.