І чемпіони, і шості

15.10.2009

Одразу дві українські команди — «Київ чесс» (PVK—Kievchess) та луганський «A DAN DZO&PGMB» змагалися в Кубку Європи, який днями завершився в македонському місті Охрід. Цей турнір для шахових клубів є чимось на кшталт футбольної Ліги чемпіонів. Упродовж семи турів силами мірялися 54 колективи майстрів.

Київські та луганські шахісти є чемпіонами та срібними призерами першості України відповідно. І «на Європі» кращий результат продемонстрували кияни: попри те, що на цьому турнірі вони мали дев’ятий початковий рейтинг, «Київ чесс» фінішував на шостій позиції. Втім це гірше порівняно з минулим роком, коли столичний клуб отримав «бронзу» Кубка Європи. Але, слід зазначити, тоді склад команди був дещо сильнішим. Хоча й тепер за киян грали відомі гросмейстери — Олександр Онищук, який зараз представляє США, «словенець» Олександр Білявський, українці Володимир Баклан, Євген Мірошниченко та Спартак Височин.

«Ми непогано виступили, а за певних обставин могли піднятися й вище. На майбутні змагання ми спробуємо підсилити склад і поборотися за медалі», — розповідає Павло Куфтирєв, який є засновником клубу та президентом Федерації шахів Києва. Відзначає він і хороший результат луганчан, котрі вперше змагалися на турнірі такого рівня. Як для дебютанта, 12–та позиція серед 54 команд є значним здобутком.

Але без нагород наші шахісти не залишилися: у складі саратовського «Економіста–СГСЕУ» зараз виступають Павло Ельянов та Олександр Мойсеєнко. Їм і дісталося клубне «золото» Європи. Ще один наш співвітчизник, Василь Іванчук, рухав фігури у складі ізраїльського «Ашдода», що задовольнився дев’ятим місцем. Саме цей клуб завдав прикрої поразки киянам у шостому турі, а Іванчук тоді розділив очки з Онищуком.

Були представлені наші співвітчизниці у жіночій програмі змагань. Катерина Лагно, яка виступає за російський «Спартак» (Відноє), теж стала чемпіонкою. Ганна Ушеніна у складі жіночої команди «Економіст–СГСЕУ» була четвертою, тоді як Ірина Гапоненко та Тетяна Василевич із сербського «Белграда» — десятими.

 

ТАБЛО

Клубний Кубок Європи. Підсумкове становище: «Економіст–СГСЕУ» (Росія) — 14 очок, «Міка» (Вірменія) — 12, «Урал» (Росія) — 11, «ФШ Санкт–Петербурга» (Росія) — 11, «Баден–Баден» (Німеччина), «Київ чесс» (Україна) — 10... 12. A DAN DZO & PGMB (Україна) — 9...