Лондонські оглядини

15.10.2009
Лондонські оглядини

Представниця Прикарпаття Дарина Згоба є найдосвідченішою в жіночій збірній України. (Фото Рейтер.)

Дев’ять українських спортсменів представляють нашу країну на гімнастичному чемпіонаті світу, який позавчора стартував у Лондоні. Серед п’ятьох дівчат та четвірки хлопців кожен може поборотися за нагороди. Крім того, змагання в столиці Британії можна розцінювати і як «пристрілку» до Олімпіади–2012, котра відбудеться саме тут.

 

Без лідерів, але з молоддю

Прикро, але не поїхав на береги Туманного Альбіону 32–річний харків’янин Валерій Гончаров, який є чемпіоном Олімпіади–2004 та володарем «срібла» Ігор–2000. На одному з тренувань, що передували нинішній світовій першості, Валерій отримав травму, відтак передав лідерські обов’язки Олександрові Воробйову, котрий був володарем «бронзи» на Іграх у Пекіні минулого року. Окрім нього, до чоловічої команди увійшли також Микола Куксенков, Віталій Наконечний та Олександр Якубовський.

Але головний тренер найбільше сподівається на дівочу команду. Тут тон задають представниці Івано–Франківська: юна Яна Дем’янчук у свої 15 років уже ставала чемпіонкою Європи, а ще є не набагато старша, але вже досвідчена Дарина Згоба. Вірить Ігор Коробчинський і в киянку Анастасію Коваль, яка набрала непогану форму. «Для таких змагань наші молоді дівчата дещо «сируваті», але саме наймолодші зараз є основною надією збірної», — відкриває тренер Коробчинський свої думки стосовно підопічних. Коваль та Дем’янчук змагаються у багатоборстві, тоді як Згоба — на колоді та перекладині. Окрім уже згаданої трійці, до Англії вирушила також Валентина Голенкова з Кіровограда — вона виступить у вільних вправах та опорному стрибку. Марина Сергієнко виконує роль запасної.

Нам би до фіналу...

Коробчинський свідчить, що медалей від українців ніхто не вимагає: наразі важливо потрапити до фіналів у своїх змаганнях. А вже після того можна розраховувати на щось більше. Водночас головний тренер каже: «Їхати статистами на такі старти немає сенсу, треба завжди боротися за нагороди». Тобто насправді, медальні амбіції у наших збірників є, а обережні слова Коробчинського — це лише своєрідний професійний підхід до справи.

Позавчора у кваліфікаційний бій першими вступили чоловіки. Змагалися всі наші хлопці. До фіналу пройшли двоє з української четвірки: Куксенков показав шостий результат і пробився до фіналу в багатоборстві, а Воробйов у вправах на кільцях на проміжному фініші був четвертим. Натомість Якубовський та Наконечний кваліфікаційне сито не пройшли.

Учора ввечері свої кваліфікаційні бар’єри долали жінки.

Сьогодні ж відбудуться перші фінальні змагання, у яких свою майстерність показуватимуть багатоборці. Від України виступатиме киянин Микола Кусенков.