Парад легіонерів

10.10.2009

Необізнана на баскетболі людина, яка випадково кине оком на технічні дані якоїсь зустрічі, одразу може й не здогадатися, що це український чемпіонат. У заявках чи не всіх клубів половину, а то й більше складають представники інших країн. Зрозуміло, що й на майданчику панують «варяги». Для прикладу, в «Говерлі» тренери зараз дають пограти з українців хіба новачкові Володимиру Орленку. А ще ж зовсім недавно івано–франківська команда комплектувалася з місцевих виконавців, які «доросли» з клубом до вищої ліги.

 

Східний рейд

Старт сезону для прикарпатців вийшов непростим. Після поразки в Кривому Розі їм належало заїхати в гості до неблизьких та грізних Маріуполя й Донецька. Однак у четвер «говерляни» ледве не завдали «Азовмашу» другої поразки в сезоні. Маріупольці, хоч і постійно вели в рахунку, ніяк не могли відірватися від гостей, у яких виділявся канадець Майкл Фрейзер. Старався у «ведмедів», як іноді називають західну команду, й уродженець Донбасу Володимир Орленко, але і його зусиль виявилось замало для перемоги. Двоочковий гандикап на останніх секундах міг ліквідувати той же Фрейзер, але в завершальній атаці отримав блок–шот.

Попри поразку, тренер «Говерли» Євген Мурзін тішився з дій, які показали його підопічні. «Нам заборонили грати на своєму паркеті, але будемо боротися до кінця в кожному матчі», — пообіцяв досвідчений фахівець. А от його візаві, Рімантас Гірскіс, знову нарікав на ослаблений нинішній склад.

Каліф на годину

«Миколаїв», який здолав у першому турі «Азовмаш» на майданчику чемпіона, переможну ходу не продовжив. У грі проти «Дніпра» вдалою для господарів виявилася лише друга чверть (23:13), тоді як першу й останню вони програли з різницею в сім та десять очок. Зусиль 32–річного американського центрового Даніеля Макклінтока та нев’янучого Леоніда Яйла, якому виповнилося вже 36, було замало. І це при тому, що в гостей, де виділявся розігруючий Андрій Лебедєв, лише три гравці набрали двозначну кількість очок.

Наставник миколаївців Олег Полях сподівався на новий успіх, тому поразка стала прикрою несподіванкою для нього. «Ейфорії після виїзду на «Азовмаш» не було, а «Дніпро» ми зобов’язані були подолати», — про недооцінку суперника, зі слів фахівця, і близько не йшлося. У свою чергу, головний тренер «Дніпра» Денис Журавльов зізнався, що вивчив тренерські ходи наставника господарів ще за часів спільної роботи в молодіжній збірній України.

Власними силами

«Київ», який у цьому сезоні поки обходиться без легіонерів, зі «скрипом» здолав сімферопольських «Грифонів». Наставник «вовків» Віталій Черній зараз покладається на талант молодих Дениса Лукашова й В’ячеслава Кравцова і врівноважує їхній запал досвідом 36–річного Дмитра Брянцева. Тактика поки спрацьовує: саме ці виконавці набрали найбільше очок у поєдинку проти кримчан, котрі спираються на легіонерів.

Тепер «Київ» після двох перемог лідирує разом із «Кривбасом», «Донецьком» і «Ферро». Окрім того, центровий господарів Кравцов увійшов до символічної п’ятірки другого туру.

 

ТАБЛО

Українська суперліга. Чоловіки. Матчі 2–го туру. «Київ» — «Грифони» — 62:56 (Кравцов (21) — Атанацкович (20)), «Азовмаш» — «Говерла» — 72:70 (Деніелс (20) — Фрейзер (26+15 підбирань)), «Ферро» — «Пульсар» — 97:68 (Томас (22+17) — Шемосюк (17)), «Дніпро–Азот» — «Одеса» — 83:104 (Мотрон (20+13) — Коулмен (37)), «Миколаїв» — «Дніпро» — 73:81 (Макклінток (21+17), Онуфрієв (16+17) — Лебедєв (20)).