«Поцілунок» Родена з «Мінотавром» Далі

07.10.2009

У понеділок в Українському домі відкрили II Великий антикварний салон, котрий з першого ж погляду вражає своєю унікальністю. Не те що в Україні, а й у цілому світі водночас не виставляли 20 монументальних скульптур Огюста Родена, Помпона, Сальвадора Далі, Олександри Екстер із унікальної колекції всесвітньо відомої французької ливарні «Вальзуані», в якій художники ще за життя відливали свої роботи. Загальна страхова вартість колекції становить 18 мільйонів євро. На відкриття салону прибув власник майстерні, скульптор Леонардо Бенатов. «Ці скульптури — не мій вибір, але він прекрасний. Це найкращі роботи, які в мене є. Їх вибрала Наталя Заболотна», — каже Бенатов. Директорка Українського дому досі не вірить, що їй вдалося привезти світові шедеври до Києва. «Коли фури почали кружляти Європейською площею і не могли з таким вантажем ніде зупинитися, коли скульптури краном перелітали в Український дім, я лише тоді зрозуміла, що в мене все вийшло, і візитка «Вальзуані» у нас», — зізнається Заболотна.

Великий антикварний салон відкривають «Громадяни Кале». Вони хоч і натурального розміру, та для відвідувача залишаються непомітними. Погляд відразу прикипає до десяти з половиною тонн світових шедеврів, розставлених за спиною «Громадян». Та власник цих робіт на відкритті порадив, щоб усі, хто виходитиме з Українського дому, ще раз оглянули «Громадян Кале»: «Всі ці скульптури, що знаходяться над сходинками, виставлялися в Європі та Японії. В Україні вперше вони представлені на одній виставці разом. А от «Громадяни Кале» все своє життя провели в мене в садку. Їх не змогли підняти, і мені жаль, що ніхто не дивиться, яка знизу чудова скульптура».

На поради Бенатова про «Громадян Кале» мало хто зважав. Усіх неначе магнітом приманили «Мислитель», «Вічна весна», «Адам» і «Поцілунок» Родена, «Метаморфози Венери Мілоської», «Мінотавр», «Істерична сюрреалістична жінка» Сальвадора Далі, «Олень» і «Білий ведмідь» Франсуа Помпона. На салоні представлені також картини всесвітньо відомої українки Олександри Екстер і дві її скульптури костюмів вакханок для спектаклю «Фаміра Кифаред», які ще ніде не виставлялися. Екстер приватно працювала зі скульптурою. Права на ці дві роботи ливарні «Вальзуані» передав паризький експерт із творчості Екстер Жан Шовлен. Досі вони не покидали майстерні.

Через майстерню Бенатова пройшли тисячі митців. Вони приносять воскові фігурки, їх відливають у бронзу, залишають у печі на півтора місяця, де щодня температура піднімається на один градус. Коли доходить до 780 градусів, у ливарні переконані, що віск випарувався. «Мислитель» до того, як його засунули в піч, важив півтори тонни, після — 600 кг. Саме стільки важить скульптура, яка зараз в «Українському домі». До речі, Роден зробив «Мислителя» у розмірі 75 см, а потім вирішив його збільшити. Він сам був присутній, коли відливали 600–кілограмову скульптуру. «Це не копії. Ми робимо вісім плюс чотири відливи. Виходить 12 оригіналів. Одну роботу всі художники залишають у мене для перевірки оригіналів. Ці скульптури коштують великі гроші. Тож я не зацікавлений продавати їх багато. Тим більше не всім, хто хоче. Покупець мені має подобатися. До мене роками стоять у черзі», — розказує Бенатов.

В Україні світові шедеври залишаться до кінця грудня. Квитки на антикварний салон коштують 50 гривень, пільгові — 20 гривень. Через два тижні, після того як закриється салон, ці скульптури перевезуть у «Мистецький арсенал», де вхід буде безкоштовним. Пізніше планується зробити виставку в Одесі, Харкові та Львові.

Однак на Великий антикварний салон варто йти не тільки, щоб «подивитися на Далі». У великій залі на першому поверсі представлені рідкісні старовинні ікони з Наддніпрянщини. Колекціонер Микола Бабак збирав ікони більше 20 років. «Сьогодні в жодній хаті таких ікон не знайти. У 90–ті я купував їх за пляшку горілки, розуміючи їхню цінність. Вони реставровані, досліджені і впорядковані. Тільки виставляти нема де», — жаліється Микола Бабак. Другий поверх «Українського дому» віддали справжньому антикваріату. Виставкову площу поділили між собою 20 галерей зі всієї України. Тут меблі, годинники, живопис, килими, лампи, друкарські машинки, скульптури. Вибрати є з чого. Були б тільки гроші й час.