Молоді й нахабні

07.10.2009
Молоді й нахабні

Анфіса Почкалова з першою відзнакою на дорослому рівні. (Фото Рейтер.)

Із львівською фехтувальницею Анфісою Почкаловою автор цих рядків познайомився під час чемпіонату Європи–2008 у Києві, який «Україна молода» широко висвітлювала. Отримавши від журналіста газету зі звітом про попередній день, 18–річна шпажистка щиро спитала: «Це мені назавжди?» Присутня компанія розсміялася.

Тоді Почкалова ще ходила в перспективних, хоча торік й виграла в столиці України юніорський етап Кубка світу — турнір «Золоті ворота». Але молодості, як відомо, властива нестабільність. Навесні цього року Анфіса стала третьою на юніорському чемпіонаті світу, влітку разом із партнерками по збірній виграла Універсіаду в Белграді, але у вересні дівчата провалили ті ж «Золоті ворота», вилетівши задовго до медальних боїв.

Утім амбіції підігріли молоду кров, і на чемпіонаті світу, що зараз триває в Туреччині, спортсменка створила чи не найбільшу сенсацію всього турніру. Позавчора ввечері Почкалова отримала бронзову нагороду — дебютну на дорослому рівні. Поруч із Почкаловою на п’єдесталі стояли 37–річна (!) голландка Тол, 35–річна канадка Шалм і 26–річна росіянка Шутова. Поява серед призерів такого консервативного виду зброї, як шпага, молодої спортсменки — справжня несподіванка.

В усіх сутичках підопічна Андрія Орліковського проявила справжній бійцівський характер. Двічі, в 1/32 і 1/8 фіналу, вона вигравала лише в один укол — 15:14. Але після того, як у чвертьфіналі Анфіса змусила визнати поразку олімпійську чемпіонку, німкеню Бритту Хайдеманн (15:12), дівчина, здається, нарешті замислилася над тим, що «накоїла». У півфіналі вона вже не змогла становити конкуренцію Шутовій (3:15), але нагороду таки отримала.

Ще дві наші шпажистки, Яна Шемякіна й Олена Кривицька, вибули з боротьби в 1/8 і 1/32 фіналу відповідно. Причому доля розпорядилася так, що Кривицька програла саме Шемякіній (14:15).

Міг поповнити колекцію наших медалей шабліст Володимир Лукашенко. Але в чвертьфіналі чемпіон світу–2003 програв італійцеві Тарантіно — 12:15.

Відтак за підсумком індивідуальних змагань збірна України з двома медалями посіла п’яте місце.

Учора в Анталії почалися командні змагання. Наші шаблістки дуже старалися зробити подарунок на день народження головному тренеру, олімпійському чемпіону Барселони–1992 Вадимові Гутцайту. Спершу Харлан, Хомрова, Пундик і Жовнір розбили британок (45:23) та італійок (45:32), а в півфіналі довели китаянкам невипадковість своєї перемоги над ними у вирішальній битві Олімпіади–2008 — 45:34.

У боротьбі за «золото» наші дівчата помірялися силами із француженками. Цей номер «УМ» на той вечірній час уже був зданий до друку.