Карнавал п’яти кілець

06.10.2009
Карнавал п’яти кілець

Тисячі мешканців Ріо вийшли на вулиці й пляжі, щоб відсвяткувати рішення сесії МОК. (Фото Рейтер.)

Минулого тижня в аеропорту Копенгагена ледь встигали розгортати та згортати червоний килим. По ньому почергово проходили король Іспанії Хуан Карлос, президент США Барак Обама з дружиною Мішель, прем’єр–міністр Японії Юкіо Хатояма, президент Бразилії Луїс Ігнасіу Лула да Сильва. Усі вони прибули до Данії не для вирішення політичних питань, а для лобіювання своїх країн при виборі столиці Олімпіади–2016. По цьому ж килиму пройшли 106 членів Міжнародного олімпійського комітету (в тому числі українці Бубка й Борзов), які мали обрати столицю Ігор серед чотирьох претендентів: Ріо–де–Жанейро (Бразилія), Мадрид (Іспанія), Чикаго (США) та Токіо (Японія). Букмекери вважали фаворитами Чикаго та Ріо.

Обама виявився першим американським президентом, який прибув на сесію МОК «проштовхувати» рідне місто. Він залишив важливі справи на батьківщині не для того, щоб програвати: Обама сподівався повторити успіх Тоні Блера та Володимира Путіна, які свого часу пролобіювали Олімпійські ігри, відповідно, для Лондона й Сочі. У своєму виступі Обама дещо передав куті меду, заявивши: «Чикаго — це центр світу, місто, в якому сходяться різні культури. Виберіть Чикаго, і світ пишатиметься вашим рішенням». Проникливо говорили також Мішель Обама, баскетболіст Майкл Джордан та популярна телеведуча Опра Уїнфрі.

США могли вп’яте отримати честь проводити літню Олімпіаду — до цього Ігри приймали Сент–Луїс (1904), Лос–Анджелес (1932 і 1984) та Атланта (1996). Однак свято прийшло на бразильську вулицю: МОК зважив передусім на те, що Олімпійські ігри ще жодного разу не проводилися в Південній Америці.

Для підтримки кандидатури Ріо–де–Жанейро разом із президентом да Сильвою до Копенгагена прибув славетний Пеле. 68–річний «король футболу» переконував: «Ріо не має жодних проблем, складено бюджет ігор (14 млрд. доларів, що значно більше, ніж в інших претендентів), і з безпекою буде все гаразд».

Події п’ятничного вечора розгорталися драматично. У першому турі виборів брали участь 98 зі 106 членів Міжнародного олімпійського комітету. Представники чотирьох країн–кандидатів не мали права голосувати, а глава МОК Жак Рогге самоусунувся, аби уникнути звинувачень у заангажованості.

Результат першого голосування: Мадрид — 28 голосів, Ріо — 26, Токіо — 22, Чикаго — 18. Публіка була приголомшена — фаворит вилетів у першому ж турі! Американська делегація — в стані, близькому до шоку. Як згодом відзначила європейська преса, Обама зробив своєму місту ведмежу послугу, застосовуючи особисті аргументи та напряму вказуючи членам МОК, як голосувати.

Лідерство ж Мадрида пояснювалося значною мірою драматичним зверненням колишнього глави МОК, шанованого іспанця Хуана Антоніо Самаранча: «Мені вже 89 років, і моє життя добігає кінця. Чи можу я попросити панство про довіру до моєї країни, аби надати Іспанії можливість організувати Ігри–2016, аби я став їх свідком у себе на батьківщині?»

Результат другого туру: Ріо — 46, Мадрид — 29, Токіо — 20. Після цього етапу відсіялося Токіо, чиї представники робили ставку на екологічний аспект Олімпіади.

У третьому турі Ріо–де–Жанейро здобуло 66 голосів, Мадрид — 32.

«Це неймовірний і блискучий вибір» — заявив сповнений щастя губернатор Ріо–де–Жанейро Сержо Кабрал. А славетний Пеле просто розплакався.

Після звістки про перемогу Ріо на пляж Копакабана вийшли десятки тисяч мешканців міста, які влаштували святкування, немов під час карнавалу.