Заплив мультиплікаторів

30.09.2009
Заплив мультиплікаторів

Президент «КРОКу» Давид Черкаський буде на фестивалі у вигляді маски. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

У понеділок у Будинку кіно розпочався єдиний у СНД Міжнародний фестиваль анімаційних фільмів «КРОК–2009». За світовим рейтингом, він визнаний одним із найкращих. Нагадаємо, що, по–перше, «КРОК» через рік проходить то в Україні, то в Росії і має два президенти — Давида Черкаського з українського боку і Едуарда Назарова з російського. По–друге, фестиваль крокує, пливучи. Цього року провідні творці й шанувальники анімаційних фільмів зібралися на кораблику «Зірка Дніпра» і рушили з Києва до Запоріжжя із зупинками в Херсоні й Севастополі, а закінчать вони свою анімамандрівку в Одесі, де й визначатимуть володаря гран–прі. До призів і дипломів журі (очолює суддівську раду голова Спілки кінематографістів України Сергій Тримбач) уперше вирішило додати особливий приз імені Олександра Татарського «Пластилінова ворона» — «За вищий пілотаж».

Цьогоріч на теплоході зібралися представники із 37 країн. До 7 жовтня вони переглянуть сотню фільмів, котрі селекційна комісія відібрала для конкурсного показу з 823 анімаційних стрічок, створених за останні два роки. Україна представить роботи «Врятуй і збережи» Євгена Сивоконя, «Червона жабка» Марії Медвідь, «Стати твердим» Степана Коваля, «Про Степана–коваля» Наталі Чернишової і «Вова рулить» Андріяна Сахалтуєва. В українців дуже сильні суперники, адже серед авторів конкурсної програми є відомі майстри світової анімації Гіл Алкабец, Вук Євремович, Жорж Швіцгебель, Пол Дріссен. Кілька конкурсних фільмів уже отримували гран–прі на фестивалях в Ансі, Оттаві, Утрехті.

На фестивалі покажуть роботи призерів «КРОКу» за 20 років існування фестивалю і ретроспективу українських мультфільмів із нагоди 50–річчя студії «Укранімафільм». «На жаль, маємо невтішну матеріальну ситуацію. Міська рада ще з минулого року заборгувала нам 30 тисяч гривень. Україна профінансувала фестиваль удвічі менше, ніж минулого року. Росія ж виділила ту саму суму. Тож ми вперше за 20–річну історію «КРОКу» матимемо найкоротший фестиваль. У порівняні з минулим роком, у програму ввійшло на 60 фільмів менше, на вісім годин скоротився перегляд конкурсної програми і стало менше днів фестивалю», — скаржиться генеральний директор «КРОКа» Ірина Каплична.

Мультиплікатори — особливий народ. Вони не женуться за нагородами і навіть на важкий випадок з анімацією дивляться оптимістично. За останній рік в Україні не зроблено жодного мультфільму. «Раніше нас балували. Ми щороку робили по картині, не знаючи, де беруться гроші. А тепер фантазії навалом, тільки сідай і малюй, а ніхто нічого не робить. Це дороге мистецтво. Фінанси не дозволяють розпочати жодного проекту. Та так буде не завжди. Молоді художники мають навчитися самі знаходити гроші, і попливуть тоді один за одним нові фільми», — радить самотужки братися за анімацію Давид Черкаський. Уже вдруге через проблеми зі здоров’ям він не попливе на теплоході. «Мені наперед відомо, як там все відбуватиметься. Це фестиваль авторського кіно. Не для дітей. Художники приїжджають на «КРОК», щоб випендрюватися один перед одним», — із сарказмом додає Черкаський. Аніматори відмовляються залишати на березі гуру мультиплікаторів, тож на заміну візьмуть із собою на теплохід його силіконову голову, котру вдягатиме хтось із художників і копіюватиме Черкаського.