Із надійністю молота

29.09.2009
Із надійністю молота

Віталій Кличко завдав утричі більше влучних ударів, ніж Арреола. (Фото Рейтер.)

Професіональний бокс уже давно перейшов у категорію видів спорту, де фінансова складова є чи не найбільш визначальним фактором. Тому при організації поєдинку всі учасники цього процесу намагаються спільно працювати на популяризацію свого заходу, надто ж коли він відбувається в Америці. Звісно, не стоять осторонь і головні дійові особи — спортсмени.

 

Готель «Каліфорнія»

Двобій у суперважкій вазі між чемпіоном світу за версією WBC Віталієм Кличком і претендентом на титул Крістобалем Арреолою великого ажіотажу не викликав. Боксерський світ нині переважно говорить про повернення Флойда Мейвезера та його перемогу над Хуаном Мануелем Маркесом, а вибаглива до різноманітних шоу американська публіка з недовірою дивилася на протистояння двох «чужих». Не вразили її й пафосні промови мексиканця за національністю, але американця за паспортом Крістобаля Арреоли про те, що він збирається «здобути перемогу для себе, для всіх мексиканців, для всіх мексиканських американців і залишити пояс у США». Усе ж таки стосунки між двома державами–сусідами далеко не ідеальні. Та й дії «білого» Кличка не викликають в американських глядачів феєрверку емоцій, хоча бій Віталія з Ленноксом Льюїсом у Лос–Анджелесі в 2003–му тут згадують і донині.

Тож бійці взялися підігрівати інтерес до бою. Ні, бити пику іншому не лізли — суперники від першої зустрічі до останньої хвилини побачення на ринзі поводилися максимально коректно. Зате організували відкрите тренування просто на тихоокеанському узбережжі, залучивши навіть пересічних перехожих. Коментар для публіки здійснював Кличко–молодший, а тренер Кличка–старшого Фріц Здунек пропонував усім бажаючим спробувати спіймати тенісний м’ячик, який він випускав із руки.

Арреола ж потішив «акул пера й мікрофона» на зважуванні, де з’явився... в бронежилеті. Спочатку, приховавши «прокладку» під футболку, він став на ваги й здивував присутніх своєю величезною масою. А потім із задоволеним виглядом скинув верхній одяг і «жилетку» й одразу виявився навіть легшим за українця.

У дуелі поглядів суперники насупилися й дивилися один на одного, поки їх не розвели в різні сторони. При цьо­му Кріс виглядав схожим на справжнього індіанського вождя. Згодом, уже в бою, американський мексиканець своєю мужністю підтвердив звання нащадка ацтеків, дозволивши експертам говорити, що в нього «велике серце».

Зрозуміло, що мужність і психологічна стійкість — важливі в спорті поняття. Та все ж для підкорення світових вершин самого цього недостатньо. Що й продемонстрував бій Кличка й Арреоли.

Гламурна каліфорнійська публіка таки заповнила 16–тисячний зал. У передніх рядах сяяли Мадонна, Шварценеггер, Сталлоне, Рурк, інші кіноактори, зірки американського футболу, бейсболу й баскетболу, не кажучи вже про боксерів на чолі з Тайсоном.

Із відважним серцем проти класу

Напередодні сутички шанс претендента експерти вбачали в його швидкому подоланні дистанції між суперниками й успіх у ближньому бою. Саме такий план і спробував реалізувати Кріс із перших же хвилин на ринзі. Із мужністю бика, що кидається на червону хустку, американець намагався вриватися на «територію» Кличка. Але виявлялося, що суперник оперативно змінив місце перебування, та ще й настукав при цьому по макітрі. Швидкість переміщення 38–річного Віталія рингом і справді приємно вражала —кроси піщаними пляжами Лос–Анджелеса не минулися даремно.

Чемпіон зустрічав опонента джебами, час від часу пускаючи в хід праву руку. Провівши атаку, Кличко повертався на свою «дислокацію» й опускав руки донизу. Це в жодному разі не демонструє зневажливе ставлення до суперника, а є особливістю техніки Віталія. Багато хто це називає недоліком, але покарати нашого суперваговика за це чомусь ні в кого не виходить.

У третьому раунді запал претендента став спадати. Арреола продовжував наступати, хоча приносив цим очки переважно Кличкові–старшому. Українець контролював перебіг подій, аж поки його змусив серйозно похвилюватися черговий спалах Арреоли у восьмому раунді. Віталій пропустив кілька ударів, таки відбився, а двоє з трьох суддів віддали перемогу в цьому раунді американцеві.

Але затим усе повернулося на круги своя, й удари чемпіона все частіше досягали мети. Стало зрозуміло, що єдиний шанс Кріса — в одному потужному «пострілі», який наш Доктор Сталевий Молот ризикує випадково пропустити. Та після чергової порції отриманих стусанів у десятому раунді тренер мексиканця вирішив припинити побиття.

Щирі сльози Арреоли свідчили, що він справді вірив у можливість перемоги. Його слова «прийшов час змінити чемпіона» ґрунтувалися на вірі у власні сили, але вочевидь не на технічних можливостях. Закономірність перемоги Кличка ні в кого не викликала сумніву — після повернення в бокс минулої осені Віталій цього року вже вдруге захистив свій пояс WBC.

Тож тепер, очевидно, він спробує домовитися про бій за титул WBA. Наразі ним володіє росіянин Микола Валуєв, але 7 листопада на «Звіра» очікує протистояння з головним словесним кривдником обох Кличків — британцем Девідом Хеєм.

 

ПІСЛЯМОВА

Віталій Кличко, чемпіон світу за версією WBС:

— Після нашої зустрічі на зважуванні мені було ясно, що Арреола — справжній боєць і не має наміру здаватися просто так. Але, гадаю, цього вечора в нього не було шансів на перемогу. Я перебуваю в гарній формі й у бою намагався використовувати всі свої переваги. Одна з них — добра робота ніг. Ще до поєдинку я казав, що на кожну атаку суперника у мене знайдеться контратака. Проте я здивований здатністю Арреоли тримати удар.

Майк Тайсон, екс–чемпіон світу:

— Не думав, що двобій триватиме так довго, — гадав, Кличко виграє значно швидше. Можливо, починає даватися взнаки вік, адже йому вже 38. У п’ятому раунді я навіть трохи побоювався за Віталія — здалося, що він утомився, але зумів довести двобій до перемоги. Від Арреоли я очікував агресивнішої манери, проте Віталій був сильнішим за свого суперника, його удари часто досягали цілі.

Кріс Арреола, перший номер рейтингу WBС:

— Я стільки працював перед цим боєм, але всі зусилля виявилися даремними. Мені навіть не дали провести повний бій. Я намагався підібратися до Кличка ближче й ударити, та нічого не виходило. Він випереджав мої удари або ухилявся від них. Він знав, як діяти проти мене, Кличко — розумний боєць.

Генрі Рамірес, тренер Кріса Арреоли:

— Кріс пропустив надто багато ударів. Я був змушений попросити рефері зупинити бій, хоча зробити це було дуже не просто. Коли Кріс почув про моє рішення, він дуже розлютився, але іншого виходу я не бачив. До того ж ми заздалегідь домовилися з Арреолою, що в критичній ситуації я можу прийняти таке рішення.

Міккі Рурк, кіноактор:

— Мені бій сподобався — приємно здивували й Арреола, й Кличко. Кріс — своєю націленістю на боротьбу, а Віталій — фізичними кондиціями. Для своїх 38 років українець виглядає просто відмінно. Гадаю, з тим рівнем боксу, що нині продемонстрував Кличко, йому ще рано йти на пенсію.