Вище талію!

26.09.2009
Вище талію!

У свої 39 Наомі Кембпелл дасть фору багатьом юним моделькам. (Фото Рейтер.)

У Лондоні відзначили «25 років британської моди». Саме під таким гаслом цього року проходив тиждень моди у столиці Об’єднаного Королівства. Насправді Лондонський тиждень моди набагато старший — перший відкрився у 1961 році. Але саме чверть століття тому засновані Британська рада моди та модна нагорода «Брітіш фешн евордз», тож ювілейний девіз приурочений саме до цієї дати.

Модні покази на берегах Туманного Альбіону свого часу відкрили багатьох зірок як серед модельєрів, так і серед моделей. Зокрема, саме тут демонстрували свої перші колекції «король сексуальності» Александр Маккуїн, засновниця стилю панк Вів’єн Вествуд, дочка Пола Маккартні Стелла та багато інших знаменитих кутюр’є.

Неабияку роль відіграв Лондонський тиждень моди і в житті «чорної пантери подіуму» Наомі Кемпбелл. Саме тут одна з найвідоміших топ–моделей 1990–х (яка, на відміну від більшості однокашниць, успішно працює й досі) рівно 20 років тому вперше вийшла на великий подіум. Тепер 39–річна Наомі — легенда модельного бізнесу, зірка світської хроніки, мільйонерка, скандалістка й наречена російського мільярдера Владислава Дороніна. Проігнорувати запрошення в Лондон, який зробив її знаменитою, манекенниця не змогла. Тим паче що британський будинок моди «Ісса» надав їй привілей самій обрати одяг для виходу на подіум. Наомі зупинила вибір на рябому чорно–білому купальнику через одне плече, барвистому пляжному комплекті з довгого парео, крислатого капелюха й бікіні з візерунком із жовтого та зеленого листя і довгій чорній шифоновій сукні з широкими білими смугами на подолі. Дизайнер бренду Даніелла Хелайл в інтерв’ю газеті «Телеграф» зізналася, що дуже задоволена співпрацею з ветеранкою подіуму, бо Наомі — це «справжній ураган» та «найкраща подіумна модель, схожа на схід сонця після шторму».

Зірки, як це зараз прийнято на модних показах такого високого рівня, були не лише на подіумі й у залі, а й серед дизайнерів. Так, свою нову колекцію для бренду Twenty8Twelve показали Сієнна і Саванна Міллер. Щиро кажучи, нічим визначним творчість сестер не відзначилась: знову недорогий молодіжний одяг, багато джинсової тканини, міні–сукні і брюки із завищеною талією (до речі, це, судячи з більшості показів, популярний тренд сезону весна–літо–2010). Якби не зіркове прізвище кінозірки Сієнни, навряд чи таку колекцію допустили б до показу в рамках одного з найпрестижніших заходів світу моди.

Натомість кутюр’є зі стажем і талановиті молоді модельєри викликали захват публіки великою кількістю суконь і спідниць фасону «тюльпан» — модниці, мотайте на вус. Також у наступному теплому сезоні не обійтися без вузьких шкіряних штанів (так принаймні вважає Меттью Уїлсон) та міні–плаття «панчохою», яке щільно облягає фігуру. Причому, на думку 28–річного дизайнера канадського походження Марка Феста, якого захоплені критики вважають «надією моди», вади фігури для власниці такої сукні — не біда. Щоб довести це, Марк випустив у таких сукнях на подіум моделей, далеких від звичного визначення «вішалка». І, на диво, на формистих «пампушках» трикотажні платтячка «в облипку» сиділи не гірше, а то й краще, ніж на анорексичних паннах із фігурою типу «пральна дошка».