НОВИНИ ПЛЮС

23.09.2009

Молочні ріки ЄС

Сьогодні вже 12–й день страйку європейських фермерів — виробників молока, які протестують проти пониження закупівельних цін та кризи перевиробництва в галузі. Протести почалися у Франції, минулого тижня до акції приєдналися фермери ще трьох країн, зокрема Німеччини, а в понеділок — ще шести країн ЄС, включно з Польщею, Бенілюксом та Швейцарією. Головні акції відбуваються в Брюсселі перед приміщенням Єврокомісії, де лише позавчора на землю вилили 40 млн. літрів молока. У Франції в протестах беруть участь практично всі 90 тисяч працівників молочної галузі. Французькі банки готові надати фермерам довгостроковий кредит на 250 млн. євро, але Брюссель та окремі уряди не пропонують конкретних рішень. Вони мають бути обговорені лише на початку жовтня на засіданні міністрів сільського господарства ЄС.

«Два К»: 25 років опісля

Позавчора в іспанському місті Валенсія офіційно почався шаховий матч між двома колишніми чемпіонами світу — Анатолієм Карповим та Гаррі Каспаровим, хоча першу партію зіграли лише вчора ввечері. Двоє шахових геніїв п’ять разів зустрічалися в матчах за світову корону. Востаннє — 1990 року в Нью–Йорку.

Шостий поєдинок із 12 партій триватиме до 25 вересня: суперники зіграють чотири партії за правилами швидких шахів та вісім бліц–партій. Нинішня зустріч присвячена 25–й річниці матчу 1984 року, коли «два К» зустрілися за шахівницею вперше. Той матч, який тривав п’ять місяців, закінчився безрезультатно — за рахунку 5:3 на користь Карпова зустріч припинили за рішенням Міжнародної федерації шахів (ФІДЕ). 1985 року в новому матчі Каспаров переміг Карпова і став наймолодшим чемпіоном світу (рахунок партій у матчі — 13:11).

Усі партії поєдинку у Валенсії транслюються в режимі on–line в інтернеті на сайті www.matchkarpovkasparov.com.

Клінтон пообіцяла Саакашвілі

У рамках сесії Генеральної Асамблеї ООН в Нью–Йорку відбулася зустріч держсекретаря США Хілларі Клінтон та президента Грузії Михаїла Саакашвілі. «Держсекретар дала чітко зрозуміти, що США не визнають і не збираються визнавати Південну Осетію та Абхазію, і ясно дала зрозуміти грузинам, що ми (США) продовжимо працювати з іншими членами міжнародного співтовариства, щоб інші країни також не визнавали їх», — повідомив після зустрічі заступник держсекретаря у справах Європи та Євразії Філіп Гордон.

Землетрус у Бутані

Рятувальні загони вчора дісталися віддалених гірських районів на сході Бутану, де напередодні стався землетрус силою 6,1 бала за шкалою Ріхтера. Рятувальники почали розбирати руїни будинків у пошуках можливих уцілілих під ними. Станом на вчорашній полудень виявлено тіла 11 жертв: восьми громадян Бутану та трьох громадян Індії. Є поранені.

Землетрус викликав зсуви землі та значно пошкодив буддійські монастирі в малій гірській країні між Індією та Китаєм. Ченці та місцеві мешканці втекли в безпечні місця в горах. Учора в цьому регіоні Азії було зареєстровано повторні поштовхи. Епіцентр найсильнішого з них силою 5,6 бала — на території Бірми.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>