«Некультурні» вибори шефа культури

23.09.2009

В атмосфері політичного скандалу та звинувачень в антисемітизмі та антиізраїльських настроях проходили в Парижі вибори нового генерального директора ЮНЕСКО — підрозділу ООН у справах освіти, науки і культури.

Новий глава має замінити на наступні чотири роки японця Коїчіро Мацууру. Вибір шляхом таємного голосування здійснюють 58 членів Виконавчої ради ЮНЕСКО. Процедура вибору дуже складна: відбувається в п’ять турів. Для перемоги вже в першому чи в наступних турах потрібно набрати 30 голосів.

Кандидатів було дев’ятеро, але фаворитом виборів вважали 71–річного міністра культури Єгипту Фарука Хосні, який на батьківщині керує справами культури останні 22 роки. Окрім того, він є визнаним інтелектуалом, гуманістом та художником–абстракціоністом. Головну конкуренцію Хосні могли скласти чотири жінки: комісар ЄС у справах зовнішніх зносин Беніта Ферреро–Вальднер, посол Литви при ЮНЕСКО Іна Марчюлюніте, посол Болгарії у Франції Ірина Бокова та колишній посол Еквадору у Вашингтоні Івонн Хуес де Бакі.

Але за тиждень до виборів зчинилася буря: ізраїльський лауреат Нобелівської премії миру Елі Вейзель, який послідовно відстоює сіоністські інтереси, та єврейський діяч із Франції Бернар Анрі–Леві оприлюднили у французькій газеті «Ле монд» заклик, щоб «міжнародне співтовариство уникло сорому» й не обирало Хосні генеральним директором ЮНЕСКО. Вони нагадали виступ Хосні річної давнини в парламенті Єгипту, коли той, говорячи про єврейські книги в Александрійській бібліотеці, нібито сказав: «Якщо вони там є, їх потрібно спалити». Ця ж газета напередодні першого туру голосування надрукувала лист самого Хосні, в якому той висловлює жаль із приводу невдалого висловлювання та запевняє, що не хотів нікого образити: «Я говорив під впливом почуттів, які викликані стражданнями палестинського народу». «Ле монд» нагадала, що на батьківщині Хосні є мішенню нападів ісламських радикалів, таких як «Мусульманське братство».

На бік Хосні стали представники мусульманського світу та країн «третього світу», проти Ізраїлю та Європи.

Перший тур не дав результату. Минулої неділі після третього туру зняла свою кандидатуру Беніта Ферреро–Вальднер, яка не витримала атмосфери політичного бруду. Після четвертого туру залишилося лише два претенденти: власне Фарук Хосні та болгарка Ірина Бокова.

Хосні набирав найбільше голосів у всіх чотирьох турах. Під час останнього туру голосування, який мав відбутися вчора о 19.30 у паризькій штаб–квартирі ЮНЕСКО, для перемоги потрібно було просто набрати більше голосів, ніж суперник. Якщо два претенденти набирають рівну кількість голосів, то переможця визначають шляхом жеребкування.

У будь–якому разі, ЮНЕСКО вперше мала очолити або жінка, або представник арабського світу.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>