Справа принципу

23.09.2009
Справа принципу

У матчі «Сокола» й «Металургса» було багато в’язкої боротьби. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

«Уся принциповість для мене полягає в тому, аби добре грати й здобувати очки», — так прокоментував головний тренер латвійського «Металургса» Володимир Голубович протистояння зі своїм колегою із «Сокола» Олександром Сеукандом. «Сьогодні була гра, в якій ми перемогли, — це головне. І згадувати якісь історичні віхи нині недоречно», — в унісон відгукнувся колезі киянин.

 

Тінь минулого

Хоча обидва фахівці позавчора ввечері на словах відкидали приховану напругу дуелі їхніх нинішніх команд, наелектризованість таки відчувалася. Свого часу обидва наставники грали за київську команду, обидва тренували нашу національну збірну. Російський екс–форвард Голубович у сезоні 2007/08 невдало пробував повернути «синьо–жовтих» у вищий дивізіон світового хокею. Український захисник Сеуканд не впорався з цим завданням у квітні 2009–го, але свого наступника поки що не отримав.

Варто згадати і про протистояння «Металургса» та «Сокола» в Континентальному кубку в листопаді минулого року. Тоді саме поразка киян господарям у Лієпаї не дозволила «Соколу» пробитися до суперфіналу єврокубка.

Утім, попри принциповий характер матчу, вболівальників на трибунах броварського «Терміналу» зібралося лише 370...

У колі проблем

Нині чемпіон Латвії плентається у хвості турнірної таблиці відкритої білоруської першості, а українська команда — серед лідерів. Попри це, на майданчику точилася практично рівна боротьба. Більше того, в першій 20–хвилинці гості кілька разів небезпечно загрожували воротам «синьо–білих», і лише впевнена гра голкіпера Ігоря Карпенка рятувала їх від неприємностей. «Очевидно, господарі спочатку нас дещо недооцінили», — сказав згодом Голубович. «У білоруській лізі всі команди діють в’язко. Це в російській «вишці» більш відкритий хокей — там легше грати», — пояснював не надто видовищний матч Сеуканд.

Хоча арбітри не скупилися на штрафи (загалом — 52 хвилини), жоден із суперників не скористався кількісною перевагою. Черговий раз засмутили дії українців у більшості: навіть уп’ятьох проти трьох суперників наші так і не відзначилися голом.

Злам у гру внесли ветерани. Спочатку Андрій Срюбко застукав зненацька досвідченого воротаря Дмитра Жаботинського, а в третьому періоді потужний «щиголь» Романа Сальникова дозволив «Соколу» розраховувати на три пункти. І хоча захисник збірної Латвії Вентс Фелдманіс скоротив відставання, а на останніх секундах гості замінили голкіпера польовим гравцем, зрівняти рахунок їм не вдалося.

«У «Металургса» молоді й швидкі гравці, змагатися з ними непросто. Ми ж гнули свою лінію й таки дотиснули латвійців», — сказав після поєдинку захисник Юрій Наваренко.

Справді, доволі щільний графік турніру виснажує хокеїстів. Якщо ж врахувати, що серед «біло–синіх» переважають ветерани, то наступна ротація в складі виглядає неминучою. Давно прагнуть отримати свій шанс запасні. Крім того, повернувся після травми Матвійчук, учора спробував вийти на лід росіянин Аверкін, а за два місяці очікують і капітана Юрія Гунька. Та й норовливого Юрія Дяченка, котрий посварився з тренером, пан Сеуканд «дискваліфікував» лише на один матч.

Наступну гру кияни проведуть завтра проти бобруйського «Шинника». Тренуються вони зараз на старенькому «Авангарді», який перебуває в аварійному стані. До цього ж у пошуках льоду бігали по всьому Києву — побували й на «Крижинці», й на «Науці», де навіть розмітки немає... Як видно, проблеми в «Сокола» не лише з грою.

 

ТАБЛО

Білоруська екстраліга. 8–й тур. «Сокіл» — «Металургс» — 2:1 (0:0, 1:0, 1:1; Срюбко, 16; Сальников, 44 — Фелдманіс, 58 (більш.)), «Гомель» — «Динамо–Юніорс» — 6:2, «Шахтар» — «Юність» — 0:2, «Керамін» — «Хімволокно» — 4:2, «Вітебськ» — «Брест» — 3:2, «Хімік–СКА» — «Німан» — 1:2 Б.

Лідери: «Юність» — 21, «Шахтар», «Сокіл» — 18, «Німан» — 15 (7 матчів), «Вітебськ» — 13 (7), «Гомель» — 12 (7)... 13. «Металургс» — 4...

Бомбардири: Чупріс — 12 очок (4 голи + 8 передач), Мелешко (обидва — «Шахтар») — 11 (7+4), Індрашис («Динамо–Юніорс») — 9 (6+3)... 6. Сальников («Сокіл») — 8 (3+5).