Чий ПРОграш?

19.09.2009
Чий ПРОграш?

Обама прогнувся перед Путіним. (Фото з сайту daylife.com.)

Позавчора у другій половині дня міністр оборони США Роберт Гейтс та президент Барак Обама дали офіційні пояснення стосовно причин відмови від розміщення в Центральній Європі елементів американської протиракетної системи. «Нова система буде сильніша, інтелігентніша та швидша. Я розмовляв із прем’єрами Чехії та Польщі, підтвердив сильні зв’язки з цими країнами та сказав їм, що нова програма збільшить не лише безпеку США, але також наших союзників із НАТО», — заявив президент США. Він виправдовує відмову від встановлення елементів щита в Центрально–Східній Європі тим фактом, що старий набір ПРО був недостатньо «еластичним» по відношенні до потенційної загрози з боку Ірану. Тому, мовляв, американці вирішили швидко створити нову і більш дешеву систему протиракетної оборони. У наступній фразі президент США все ж визнав, що якщо і йдеться про більшу «еластичність», то — по відношенню до Кремля: «У рамках нової програми ми будемо співпрацювати з Росією, щоб протиракетна оборона відбувалася згідно зі спільними стратегічними інтересами».

Міністр оборони Роберт Гейтс детальніше пояснив зміст нової системи оборони, яка базуватиметься на вже існуючій під назвою Standard Missile 3, або скорочено SM–3, тобто системі, завданням якої є перехоплення ракет короткого і середнього радіуса дії, яка вже встановлена на американських військових кораблях. Пентагон нині працює над її сухопутною версією. Гейтс повідомив, що США вже мають можливість розміщувати нові датчики та системи перехоплення в Північній і Південній Європі. Розміщені в Європі кораблі ВМС США також будуть обладнані системою протиракетної оборони AEGIS. Всі згадані елементи модернізованої системи, які спиратимуться на наземні станції, до 2015 року будуть інтегровані в якісно нову систему. А до 2020 року здійснять другу фазу її модернізації.

Російські ЗМІ відверто святкують перемогу, а керівництво РФ не приховує задоволення з приводу поступок Вашингтона. Президент Росії Дмитро Медведєв висловив задоволення та готовність обговорювати «спільну роботу з оцінки ризиків ракетного розповсюдження в світі».

Медведєв та Обама зустрінуться 23 вересня в рамках засідання Генеральної асамблеї ООН у Нью–Йорку.

Генсек НАТО Андерc Фог Расмуссен прокоментував рішення США так: «Американський план протиракетної оборони в майбутньому дозволить більше залучати до нього НАТО. Це позитивний крок у напрямку всеохопного та прозорого процесу».

У Чехії, де настрої проти розміщення елементів щита були доволі сильними, перемогу святкують комуністи, соціалісти та зелені, решта ЗМІ коментують рішення стримано.

Польща більшою мірою відчуває себе зрадженою. Якщо провідні газети ще дотримуються засад політкоректності, то таблоїди рябіють драматичними заголовками: «Зрада!», «Продали нас!», «Нам вставили ніж у спину!».

Несподіваною була реакція однієї з найбільш зацікавлених сторін. Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад заявив в інтерв’ю американській телемережі Ен–Бі–Сі: «Нам не потрібна ядерна зброя. Ми і без неї здатні захистити себе. Створення такої зброї не входить у наші плани та програми. Це зброя минулого покоління». Лідер Ірану водночас заявив, що його країна не піддасться тиску ООН, США та ЄС і не відмовиться від збагачення урану в мирних цілях.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>