Український Уго йде!

19.09.2009

Таку заяву після відвідання Південної Осетії зробив український депутат–«регіонал» Анатолій Толстоухов: «Я думаю, що після президентських виборів Україна теж скаже своє вагоме слово стосовно визнання незалежності цих держав». Нардеп, який їздив до невизнаної республіки у складі міжнародної делегації, із захопленням розповів, що, «відвідавши Цхінвалі після війни, побачив нове, наново відбудоване місто».

Таким чином, за президентства Віктора Януковича почесні місця стратегічних партнерів України, замість «чужих і недружніх» США та Євросоюзу, можуть зайняти Абхазія та Південна Осетія, які, за міжнародним правом, є частинами суверенної держави Грузії. Сама Україна відтак стане в один ряд із такими «потужними і динамічними» країнами, як Нікарагуа та Венесуела, а Президент Янукович у передпокої Дмитра Медведєва буде третім після «сильних лідерів» Даніеля Ортеги та Уго Чавеса у черзі за ласками і нагородами. Адже тільки ці два латиноамериканські лідери єдиними у світі визнали незалежність силою відібраних у Грузії областей, чого не зробили не лише демократичні країни, а навіть такі давні союзники Росії, як Куба чи Північна Корея і «союзна держава» Білорусь.

На думку «регіоналів», Україна має стати локомотивом, який потягне решту пострадянських країн до «елітарного» клубу невизнаних та невиїзних «бананових друзів Росії»: «Дуже приємно чути, коли такі країни, як Венесуела, визнають незалежність Південної Осетії та Абхазії, але більш важливим є те, щоб цей процес відбувався на пострадянському просторі», — заявив Анатолій Толстоухов.

Утім експерти скептично ставляться як до подібних заяв, так і до можливості їх здійснення. Як сказав у коментарі «УМ» директор міжнародних програм Центру Разумкова Валерій Чалий, «ці заяви треба розглядати в контексті майбутньої виборчої кампанії». «Віктор Янукович намагається сподобатися Росії раніше, ніж це потрібно. На мою думку, це не позиція лідера держави, — каже експерт. — Однак я вважаю, хто б не став новим Президентом, він автоматично змушений буде керуватися національними інтересами України».