Стахановськими темпами

19.09.2009
Стахановськими темпами

«Шахтарі» постійно на півкроку випереджали суперників. (Фото Рейтер.)

Зустріч старих знайомих — так можна охрестити четверговий матч між «Шахтарем» та «Брюгге». Раніше жереб уже тричі зводив донеччан та бельгійців. Спершу, в сезоні 1995/96 років, у 1/16 Кубка кубків фламандці здолали українців за сумою двох матчів (1:0, 1:1). За сім років у кваліфікації Ліги чемпіонів опоненти обмінялися нічиїми 1:1, а в серії пенальті знову сильнішими були «чорно–сині». Після двох сезонів «гірники» нарешті здолали «Брюгге» (4:1), перетворивши матч–відповідь кваліфікації Суперліги на формальність (2:2). А позавчора «помаранчево–чорні» ще раз помстилися за попередні невдачі, розгромивши бельгійців на їхньому стадіоні «Ян Брейдель».

 

Так гартувалась молодь

Те, що «Шахтар» мав перемагати, не викликало сумнівів. Але навіть найбільші оптимісти навряд чи очікували, що український клуб ще в першому таймі заб’є аж тричі. Донеччани не могли розраховувати на Ілсіньйо, Гюбшмана й Чижова — через негаразди зі здоров’ям. Проблему в центрі захисту Мірча Луческу вирішив за допомогою гравця молодіжної збірної України Ярослава Ракицького, який у чемпіонаті країни виходить на поле нечасто. І це при тому, що номінально Ярослав є лівофланговим оборонцем, а позавчора діяв у центрі.

До честі 20–річного Ракицького, він не знітився перед серйозним випробовуванням і не тільки активно боровся з нападом господарів, а й частенько атакував їх­ні ворота. Схоже, залишився задоволений його діями і тренер «гірників», адже Ярослав відіграв увесь матч.

Донецька скорострільність

За весь перший тайм українська команда завдала чотирьох ударів у площину воріт «Брюгге», й три із них виявилися гольовими. Після того як Даріо Срна зі штрафного втретє засмутив другого кіпера «чорно–синіх» Герта де Влігера, а самі бельгійці виглядали неймовірно безпорадними, з’явилося бажання побачити ще більший розгром. Не вийшло: в другій половині наші почали діяти надміру розслаблено, через що глядачі на трибунах знову «завелись» і почали гнати своїх улюбленців уперед. До того над «Яном Брейделем» стояла мертва тиша, в якій легко чулося скандування «Україна» жменьки наших співвітчизників.

М’яч престижу бельгійці таки забили, хоча могли це зробити й раніше, коли Оджіджа–Офое з пенальті пробив занадто легко для Андрія П’ятова. Але наступний запал «чорно–синіх» пригасив елегантним ударом зі штрафного Костянтин Кравченко. Цьому півзахисникові якщо й бракує порозуміння з партнерами на полі, то стандарти він виконує чи не найкраще в команді.

Рахунок міг бути й більшим, але під завісу матчу суддя не угледів порушення проти Фернандіньйо на лінії штрафного майданчика господарів. Поєдинок, до слова, обслуговувала бригада суддів із шести чоловік: головний арбітр, два лайнсмени, двоє за воротами та один у резерві. Такі–от нововведення від УЄФА тепер випробовують на матчах Ліги Європи.

 

ТАБЛО

Ліга Європи. Груповий етап. 1–й тур. Група J

«Партизан» (Бельгія) — «Тулуза» (Франція) — 2:3

(Крстаїч, 23; Клео, 67 — Сір’єкс, 30, 38; Дево, 49).

«Брюгге» (Бельгія) — «Шахтар» (Україна) — 1:4

Голи: Герертс, 63 — Гай, 12; Вілліан, 19; Срна, 34;

К. Кравченко, 75.

«Брюгге»: де Влігер, Клюковськи, Дірар, Сімайс, Акпала (Куема, 64), Вермулен (Хуфкенс, 46), Герертс, Алькарас, Оджіджа–Офое (Дарден, 64), Сонк, Перішич.

«Шахтар»: П’ятов, Рац, Срна, Ракицький, Кучер, Фернандіньйо, Жадсон (Полянський, 71), Левандовський, Гай (Кобін, 46), Л. Адріано, Вілліан (К. Кравченко, 63).

Попередження: Алькарас, 37; Дірар, 47; Акпале, 61 —

Л. Адріано, 67

Суддя — Інгварссон (Швеція).

Брюгге, стадіон «Ян Брейдель», 17 700 глядачів.

 

ПІСЛЯМОВА 

Адрі Костер, головний тренер «Брюгге»:

— Мої хлопці чомусь стали нервувати з самого початку гри, хоча налаштовувались ми на неї нормально. Звичайно, що гості перевершують нас і технічно, і фізично — ми це чудово розуміли. Але ми змарнували свої нагоди, а «Шахтар» використав шанси сповна. Для «Брюгге» ця поразка стала досвідом, ми отримали урок ефективності. Тепер потрібно уникнути наростання тривоги в команді, аби краще пройти турнірну дистанцію, яка ще залишилась.

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

— Проводити перший поєдинок у будь–якому груповому етапі єврокубків завжди важко. Але моя команда грала дисципліновано й упевнено. Ми перевершили господарів і в технічному, і в фізичному показниках. Сьогодні був наш перший досвід гри з шістьма арбітрами, і в одному з моментів ми таки повинні були пробивати 11–метровий. А ще — на стадіоні була чудова публіка, яка створювала відповідну атмосферу.