Народна зірка — у «французькій» студії?

04.09.2009
Народна зірка — у «французькій» студії?

Черга бажаючих заспівати на ТБ. (Фото автора.)

Розважальними талант–шоу українського телеглядача вже не здивуєш. Незабаром знову збиратимуть рейтинги «енні» сезони «Танцюю для тебе» («1+1»), «Фабрики зірок» («Новий канал»), «Танцюють усі» та «Україна має талант» (СТБ). Ці видовищні багатотижневі змагання у прямому ефірі за участю зірок і талантів із народу вітчизняні телевізійники, як відомо, роблять за купленими форматами, «обкатаними» на телеаудиторії інших країн. Тому подією на вітчизняному телепросторі можна вважати підготовку каналом «Україна» власного музичного шоу «Народна зірка». Чи зможе цей телепроект за оригінальною ідеєю конкурувати з іншими талант–шоу — побачимо у жовтні. А зараз зазирнемо на телекухню, де готують «Народну зірку».

 

Дають жару «старики»

Коли я виходила з павільйону на кіностудії імені Довженка, де проходив перший кастинг «Народної зірки», відчула себе студенткою. Бо дружелюбні претенденти на роль учнів відомих співаків у новому талант–шоу, які чекали своєї черги, наперебій почали перепитувати: «Ну як, відспівались?» Не дивно, що мене сприйняли як «свою». Бо на кастинг «Народної зірки» зібралися і старі, і малі.

Ефектна Маргарита Олександрівна Кочулова не називає свого віку. Його видає той факт, що вже майже чверть століття вона очолює клуб ветеранів війни і праці «Життєлюб», у який прийшла пенсіонеркою. Маргарита Олександрівна хоча перевагу віддає танцям (щоправда, зараз із паличкою, бо не так давно зламала ногу), але й романси може співати. А для її колеги з «Життєлюба» Марії Павлівни Бондаренко й арії з опер не є незвіданим полем. Жінок поважного віку на кастинг запросили, бо їхні прізвища в банку даних людей, які охоче погоджуються стати учасниками телепрограм чи знятися в рекламі. (Маргарита Кочулова показує мені фото з Савіком Шустером на «Свободі слова»; кадр із реклами, де вона на першому плані, а за нею ще з десяток бабусь із білими пуделями).

Серед натовпу бажаючих стати народною зіркою — немало молодих людей, що уже штурмували прослуховування — й української, і російської — «Фабрики зірок». Уже показував свої таланти на кастингах третьої вітчизняної «Фабрики» невисокого зросту худорлявий 21–річний столичний продавець Віктор Волковський, який індивідуально займався вокалом із Віктором Шпортьком в Університеті культури. На рік старша за нього майбутній педагог Наталія Науменко нещодавно теж хотіла стати «фабриканткою»: при­їжджала на два основні кастинги у Київ та Дніпропетровськ, а також брала участь у так званих «народних кастингах «Фабрики зірок–3» у Чернігові та Житомирі. Щоб потрапити на кастинг «Народної зірки», Наталя прокинулася о пів на п’яту ранку, о шостій сіла у швидкісний електропоїзд «Чернігів—Київ», а в одинадцятій на кіностудії Довженка зверталася до мене: «Візьміть інтерв’ю у гості столиці!»

А от редактор–перекладач одного з інтернет–сайтів Галя з Івано–Франківська, яка вже п’ять років живе і працює у Києві, на кастингу вперше. «Перед прослуховуванням я навіть валер’янки випила — не допомогло. Мікрофон у моїх руках трусився. Те, як я заспівала і як умію насправді, — це співвідношення один до п’яти», — розповідає схвильована дівчина.

«Порадувало те, що у відборі в Києві взяли участь люди різного віку, серед яких немало справді талановитих, — ділиться враженнями Світлана Легка, генеральний директор компанії «S.A.L.–show», відповідальної за проведення кастингів «Народної зірки». — Що цікаво: представники старшої вікової групи в цілому були яскравішими і саме тому краще запам’яталися, аніж молодь. Багатьох молодих людей довелося відсіяти ще до прослуховування, оскільки одна з умов участі в шоу — відсутність вокальної освіти».

Таємниці талант–шоу

Тетяна Гнєдаш, головний продюсер каналу, каже: «Проект цікавий передусім як дійсно всенародне музичне шоу, оскільки в кастингах беруть участь люди від 16 до 100 років. Пройшовши попередні кастинги в шести містах–мільйонниках, 10 осіб (із 50 фіналістів. — Авт.) відберуть власне зірки як учнів (а іноді — й як помічників). Самі ж зірки естради постануть перед телеглядачами в абсолютно інших, незвичних образах, і це стосується не лише сценічних виступів, а й ролей у програмі».

Оцінювати старання учасників буде журі із метрів шоу–бізнесу серед них, зокрема, відомі вітчизняний поет–пісняр та польська акторка. Дві пари «співак–народний талант», що набрали найменшу кількість балів від суддів, стануть учасниками глядацького sms–голосування, а залишиться в проекті одна — яка отримала відчутнішу підтримку.

Телеканал «Україна», запланувавши ефір проекту на жовтень, не розголошує прізвищ ні зірок–учасників, ні членів журі, ні ведучих. У прес–службі кажуть тільки, що у проекті будуть задіяні представники українського й російського шоу–бізнесу. Основна ставка неначе на «своїх». Ознайомившись із творчою групою, що працює над створенням шоу, можна уявляти, якого телепродукту чекати. Уже згадувана відповідальна за кастинги компанія «S.A.L.–show» спеціалізується на організації корпоративів і святкових дійств, куди часто запрошує вітчизняних та російських співаків і акторів. Минулого року телеглядачі «України» уже бачили результат співпраці цієї компанії і каналу — проект «Телезірка–суперзірка», ведучим якого був Андрій Малахов, а учасниками — багато росіян. Хоча зараз ідеться неначе про двох основних вітчизняних ведучих — відомих співака і акторку–теледіву.

Режисер–постановник та художній керівник «Народної зірки» — відомий кліпмейкер Максим Паперник. Серед його робіт — сучасні мюзикли «Снігова королева» з Крістіною Орбакайте і Миколою Басковим та «За двома зайцями» з Аллою Пугачовою і Максимом Галкіним. Можливо, у «Народній зірці» з’явиться Арина Домські, якою режисер і кліпмейкер опікується останнім часом, точно — хтось із переможців «Нової хвилі».

Одним із продюсерів «Народної зірки» є і Дмитро Котеленець, генеральний директор «ІСТІЛ Студіос», якій належить студія, де минулого телесезону знімали прямі ефіри «Шустер Live». Тож, швидше за все, нове талант–шоу телеканалу «Україна» зніматимуть у найкращій (і найдорожчій) в Україні студії, облаштованій минулоріч командою французьких спеціалістів.

Яких пісень будуть співати народні зірки — почуємо з телеекранів. На київському кастингу багатьох претендентів — і юнаків, і дівчат, і чоловіків, і жінок — просили озвучити «Червону руту» Софії Ротару, пісні «Юра, прощай» групи «Не ангели» та «Полюбі мєня такой» Наталки Могилевської.

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>