НОВИНИ ПЛЮС

21.08.2009

Вибори в Афганістані пройшли досить спокійно

Побоювання про масові атаки талібів під час проведення президентських виборів не справдилися. Зранку і до часу закриття виборчих дільниць було зафіксовано кілька інцидентів, але не більше, ніж у «звичайні будні» країни. Безпеку виборів гарантували 300 тисяч афганських військовослужбовців, поліцейських, агентів спецслужб та військовослужбовців НАТО.

Було попереджено два бомбові замахи на північному сході країни. У Кабулі відбулася перестрілка з бойовиками, двоє з яких загинули. У провінції Газні бойовики висадили пасажирів автобуса, які їхали голосувати, та розстріляли машину. У Кандагарі від ракети загинула жінка. У провінції Хост загинула жінка, а троє її дітей отримали поранення. У північній провінції Баглан бойовики вбили главу місцевої поліції.

Явка виборців була високою, за винятком півдня країни, де таліби мають значний вплив.

Милосердя до терориста

Учора міністр Шотландії Кенні Макалістер оголосив про своє рішення звільнити з в’язниці у Глазго і передати Лівії терориста Абдельбасета Алі Мохамеда Меграхі. Цього лівійця 2001 року було засуджено до пожиттєвого ув’язнення за закладення бомби та ліквідацію пасажирського літака 1988 року над містом Локербі у Шотландії, внаслідок чого загинули 270 осіб. Міністр пояснив, що виявив милосердя, оскільки засуджений хворий на рак простати, і лікарі вважають, що жити йому лишилося приблизно три місяці. Протест проти такого рішення висловили родичі загиблих та влада США.

Пекло Багдада

Позавчора у серії замахів у Багдаді, за уточненими даними, загинули 95 осіб, понад 560 отримали поранення, повідомляє «Франс пресс» із посиланням на МВС Іраку. Ніхто не взяв на себе відповідальність за ці замахи.

Новий лідер талібів

Маулві Факір Мохаммед, який до цього часу був заступником лідера пакистанського Талібану Байтули Мехсуда, повідомив учора в телефонній розмові з агенцією «Ассошіейтед пресс», що він тимчасово перебирає на себе керівництво організацією, оскільки Мехсуд має проблеми зі здоров’ям. Вашингтон та Ісламабад вважають, що Мехсуд загинув під час атаки американців на цілі Талібану в Пакистані 5 серпня, але соратники Мехсуда й далі стверджують, що він живий.

Ізраїль обурений

Влада Ізраїлю гостро відреагувала на розміщену цього понеділка у провідній шведській газеті «Афтонбладет» статтю, де припускається, що ізраїльська армія причетна до торгівлі донорськими органами вбитих нею палестинців під час операції «Розплавлений свинець». Автор статті Дональд Бостром спирається на розповіді та свідчення палестинців із Західного берегу Йордана та Сектора Газа та пише, що нелегальна торгівля людськими органами відбувалася з дозволу ізраїльської влади. Він пов’язав свої звинувачення з недавнім арештом у США американця єврейського походження, якого підозрюють в таких практиках. МЗС Ізраїлю висловило свій протест послу Швеції в Ізраїлі, охарактеризувавши публікацію «расистською».

Хто розбомбив «Граффа»

Лондонська поліція повідомила про арешт двох осіб, яких підозрюють у причетності до викрадення тиждень тому з розкішного магазину біжутерії «Графф» на Нью–Бонд–стріт у центрі Лондона коштовностей на загальну суму 40 млн. фунтів стерлінгів. З огляду на інтереси слідства не повідомляється, чи йдеться безпосередньо про тих двох елегантно одягнених чоловіків, які серед білого дня здійснили зухвале пограбування, чи лише про їхніх спільників.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>