З якої це статі?!

21.08.2009
З якої це статі?!

Кастер Семеня. Справді жінка? (Фото Рейтер.)

Четверте місце спортсмени вважають чи не найприкрішим. Це означає, що ти впритул наблизився до медалі, але в підсумку залишився ні з чим. І фактично твоя так звана «дерев’яна» нагорода нічим не відрізняється від якоїсь десятої позиції. Утім, четверте місце Юлії Кревсун, зафіксоване фотофінішем 800–метрівки позавчора ввечері, може невдовзі перетворитися на реальну «бронзу» чемпіонату світу–2009. Для цього переможницю Юлиного забігу мають визнати… не зовсім жінкою. А зачіпки для цього є.

 

За мить до щастя

Можна лише уявити, як засмутилася наша білява співвітчизниця: Кревсун у фіналі забігу на 800 м тривалий час бігла другою, показала найкращий особистий результат сезону, але в підсумку зупинилася за півкроку до п’єдесталу — «бронзовій» британці Дженніфер Мідоуз вона програла якісь невловимі 0,07 сек. Причому Мідоуз поліпшила власне досягнення одразу на 0,7 сек.!

«Таке відчуття, що останні 30 метрів я йду пішки — не вистачило мене на кінцівку, — 28–річна донеччанка ледь не плакала, даючи пояснення журналістам. — Тепер, мабуть, ніч спати не буду, переживатиму те, що сталося. До забігу медаль здавалася такою далекою, недосяжною, а насправді була так близько... Особливо прикро, що стала четвертою — якби фінішувала п’ятою, так би не засмучувалася».

Юля визнає, що, мабуть, зарано, за 200 м до фінішу, рвонулася за лідером — 18–річною південноафриканкою Кастер Семенею, хоча й була готова до швидкого бігу. Але на останніх метрах дистанції Кревсун «з’їли» чемпіонка світу–2007 Джанет Джепкосгей із Кенії та вже згадана Мідоуз.

Що ж до феноменального результату Семені (кращого часу сезону у світі), то він ще більше посилив сумніви в статевій приналежності південноафриканської атлетки. Її обличчя, форми тіла і голос надто вже схожі на чоловічі. Міжнародна федерація ще раніше взяла аналізи у юної спортсменки, яка місяць тому вигулькнула «нізвідки». Але результати дослідження стануть відомі не раніше ніж за тиждень. А наразі — вчора — Кастер отримала свою золоту медаль. Федерація поки що діє в інтересах Семені і навіть перекрила доступ до неї журналістам, щоб не травмувати психіку атлетки. Якщо ж виявиться, що в переможниці — не жіночий набір хромосом, її позбавлять нагороди, відтак чемпіонкою стане Джепкосгей, а «бронза» перейде до нашої Кревсун.

Не жінки, так чоловіки?

Нову надію на першу медаль «синьо–жовтих» у Берліні породив запорізький багатоборець Олексій Касьянов. У березні він здобув у Турині «срібло» на першості Європи в приміщеннях, але там змагалися в семи дисциплінах. Тепер же, на відкритому повітрі, — в десяти. Позавчора, в перший день турніру атлетів–«багатоверстатників», 23–річний українець проявив себе в усій красі, після кожної дисципліни піднімаючись на одну сходинку вгору.

Після бігу на 100 м (10,63 сек.) він був четвертим, після стрибків у довжину (7,80 м) — третім, після штовхання ядра (15,72) — другим, а стрибки у висоту (2,05) вивели Касьянова в лідери. Олексій міг збільшити відрив від переслідувачів, якби підкорив висоту 2,08 м, проте в двох останніх спробах, коли вже, здавалося, долав планку, таки чіпляв її ногами. Запоріжанин зберіг першу позицію й після вечірнього бігу на 400 м (47,85 сек.), набравши за підсумками половини турнірної дистанції 4555 очок. Причому в ядрі, довжині й висоті молодий атлет оновив персональні рекорди, а на 400–метрівці — рекорд сезону.

«Тренери підготували мене фізично й психологічно до того, що я можу показати високий результат. Але за підсумками першого дня рано робити далекосяжні висновки», — казав Касьянов, розуміючи складність свого виду змагань. Учора зранку наш найкращий багатоборець показав у бігу на 110 м із бар’єрами лише 11–й час (14,44 сек.) і опустився на другий рядок протоколу (5504 бали), пропустивши вперед американця Трея Харді (5473). У метанні диска Касьянов був шостим, зберігши загальну «срібну» позицію. Але на Олексія очікували два «проблемні» для нього види — метання спису й стрибки з жердиною. Та й біль у п’яті трохи турбував. Хай там як, учора пізно вечері все вже було з’ясовано.

Значно скромніше виступав другий наш земляк Євген Нікітін. Після семи видів харків’янин розташувався на 24–й позиції з 5581 пунктом, хоча Женю й підтримує активно його дівчина — наша багатоборка Людмила Йосипенко.

На чемпіонат світу — на автобусі?

Учора до обіду відбулася кваліфікація у стрибунів із жердиною. До фіналу відібралися 11 атлетів, які підкорили 5,65 м. Виявився серед них і Максим Ма­зурик. Донеччанин узяв 5,40 та 5,65 із першої спроби, а 5,55 — із другої. «Стрибалося нормально, я навіть готувався підкорювати в кваліфікації 5,70 м, а виявилося, що достатньо й 5,65», — каже 26–річний українець.

Неприємним же для Ма­зурика стало рішення керівників федерації, які планували везти його в Берлін автобусом. Максимові довелося за власні кошти купувати квиток на літак. «Прикро, що спортсменів у нас не поважають», — каже атлет, який має в сезоні високий результат 5,80 м.

Невдачею завершилися спроби подолати перше коло ще двох наших жердинників. Броварчанину Олександру Корчміду перелетіти 5,40 м завадила травма. А от киянин Денис Федас не вгадав із жердинами, тому вище 5,25 м не піднявся.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Фінали середи

Жінки. 800 м. 1. Семеня (ПАР) — 1.55,45 (КСС). 2. Джепкосгей (Кенія) — 1.57,90 (КОС). 3. Мідоуз (В. Британія) — 1.57,93 (ОР). 4. Кревсун (Україна) — 1.58,00 (КОС).

100 м із бар’єрами. 1. Фостер–Хілтон (Ямайка) — 12,51 (КОС). 2. Лопес–Шліп (Канада) — 12,54. 3. Енніс–Лондон (Ямайка) — 12,55 (КОС).

Чоловіки. Метання диска. 1. Хардінг (Німеччина) — 69,43 м (ОР). 2. Малаховський (Польща) — 69,15 (НР). 3. Кантер (Естонія) — 66,88.

Біг на 1500 м. 1. Камель (Бахрейн) — 3.35,93. 2. Меконнен (Ефіопія) — 3.36,01. 3. Лагат (США) — 3.36,20.

* КСС — найкращий результат сезону в світі, НР — національний рекорд, ОР — особистий рекорд, КОС — найкращий особистий результат сезону.