Тримай курс на стабільність

20.08.2009
Тримай курс на стабільність

Зустріч у секретаріаті Президента з керівництвом НБУ. (Фото Михайла МАРКІВА.)

Об’єктивних підстав для падіння курсу гривні немає, окрім однієї — некерованого дефіциту бюджету. А в цьому разі питання стабільності національної валюти залежить від Національного банку та його позиції щодо підтримки слабкої чи жорсткої бюджетної політики. На цьому наголосив Президент під час позавчорашньої зустрічі з головою Нацбанку Володимиром Стельмахом. Судячи з того, що «свої люди» в НБУ радили керівникам банківських установ не потрапляти на очі Стельмаха після його рандеву з Ющенком, настрій у головного банкіра країни після розмови з Президентом був не найкращий. Бо розмова видалася важкою.

Як повідомляє сайт Президента, основними темами зустрічі стали ситуація на валютному ринку та першочергові заходи, необхідні для стабілізації гривні. Глава держави стурбований тим, що Нацбанк виявився єдиним покупцем облігацій внутрішньої державної позики, витративши на це 36 мільярдів гривень. «Ця позиція є серйозною небезпекою щодо дестабілізації гривні», — констатував В.Ю., наголосивши, що «все має бути підпорядковано стабільності національних грошей».

Президент також висловив невдоволення політикою рефінансування банківської системи, яку проводить Нацбанк. Про її непрозорість свідчить рефінансування групи банків, які «були обґрунтовано звинувачені у спекулятивних операціях для завищення курсу». «Ми повинні проводити ясну політику: банк, який не працює на національний інтерес, не є партнером Центробанку», — каже глава держави.

Уже вчора, перебуваючи на Полтавщині, Ющенко закликав Прем’єра відмовитися від популістських програм, які послаблюють гривню і «поховають найкращі надії людей», та проводити «більш обмежену, продуману, раціональну бюджетну політику». Президент також закликав Нацбанк «не політизуватися, стояти на сторожі реального курсу гривні, а не друкувати пусті гроші».

Про те, що «ніяких передумов для коливання національної валюти не існує» і гривня повинна зміцнюватися, днями заявила і Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко. За її словами, на це вказують усі економічні показники, а в тому, що курс є вищим, ніж 6,5 гривні за долар, винен Нацбанк.

А «фінансист» із Партії регіонів Микола Азаров вважає, що спроби Кабміну перекласти відповідальність за девальвацію гривні на НБУ є «неприпустимими», оскільки «курс національної валюти залежить від багатьох параметрів, і гривня не може зміцнюватись при зниженні ВВП на 18—20%».

 

СПЕКУЛЯЦІЯМ — НІ!

Під час зустрічі з Володимиром Стельмахом Президент окремо наголосив на тому, що Нацбанк має виняткове право давати професійні публічні коментарі щодо тенденцій на валютному ринку і повинен це право відстояти, щоб мінімізувати спекуляції навколо цього питання.

Із тим, що такі спекуляції негативно впливають на стабільність національної валюти, згідні і в НБУ. «По суті, зараз на курс впливає психологічний фактор: населення купило у липні на 1,16 млрд. доларів більше, ніж продало», — свідчить перший заступник голови Національного банку Анатолій Шаповалов. За його словами, почувши прогнози деяких експертів про те, що восени долар коштуватиме 9—10 гривень, люди почали скуповувати американську валюту, і курс вітчизняної внаслідок чого девальвував. Нацбанк зробив валютних інтервенцій на 1,12 мільярда і поки що необхідності у збільшенні їхнього обсягу не бачить. Можливо, додаткових заходів на підтримку курсу гривні НБУ вживе після надходження нових коштів від Міжнародного валютного фонду.