Тут не морять черв’яків, а вирощують

15.08.2009

На Черкащині «прописалися» каліфорнійські червоні черв’яки. Ферма з розведення екзотичних родичів нашого дощового черв’яка розташована в районному центрі Городище і є найбільшою в Україні. У приміщеннях ферми чверть мільярда каліфорнійських «трудяг» успішно переробляють перегній на біогумус. «Каліфорнійський черв’як здатний із перегною робити дивовижні речі. Він забирає звідти не тільки токсичні речовини, важкі метали, а й радіоактивні речовини. До того ж збагачує біогумус фосфором, азотом та калієм», — розповідає «Україні молодій» власник цієї ферми Михайло Конкін.

Каліфорнійських черв’яків Михайло Олександрович розводить уже 18 років поспіль. Перед тим як узятися за цю незвичну для Черкащини справу, знайшов та перечитав масу спеціальної літератури. Вже потім у Києві придбав більше 25 мільйонів «каліфорнійців» та привіз їх у Городище.

Новий для себе бізнес почав у корпусах колишньої тваринницької ферми. На бетонну підлогу завіз перегній великої рогатої худоби. Причому тільки від здорових тварин. Від цього правила не відступає й нині.

Цікавою є технологія виробництва біогумусу. Оскільки каліфорнійські черв’яки на апетит не скаржаться і швидко пережовують перегній, то його поступово їм підсипають, допоки висота борта сягне приблизно 40 сантиметрів. Коли ж черв’яки піднімаються у верхні «поверхи», то настає час переселяти їх на свіжий корм. Його завбачливо складують по сусідству, аби черв’яки могли перебратися на нові «поля для харчування».

Площа ферми з розведення каліфорнійських черв’яків сягає зараз двох тисяч квадратних метрів. Щорічно тут виготовляють до 700 тонн біогумусу. Михайло Олександрович говорить, що такі добрива охоче купують тепличні та приватні господарства по всій Україні. Адже це дозволяє без застосування хімії вирощувати екологічно чисту продукцію. Пригадує, якими були враження працівників теплиці Одеського припортового заводу, куди поставляли біогумус із Городища, коли вони перевірили вирощені з його допомогою огірки та помідори. Адже, окрім високої врожайності, пришвидшеного дозрівання овочів, поліпшення їх смакових якостей, вміст нітратів був у десять разів нижчим за допустиму норму. Хто тепер не мріє бачити таку якісну продукцію на своєму столі?

А нещодавно на фермі почали виробляти витяжку під назвою вермікон, яку знову ж таки допомагають «готувати» черв’яки. Як зазначає Михайло Конкін, унікальність та ефективність цієї витяжки не тільки в тому, що від її використання відчутно зростає врожайність, а й у доступності ціни для споживача, що теж важливо.

«Удобрювати біогумусом землю на великих площах — дорогувато виходить. Це більше підходить для тепличних, приватних господарств. А шість–сім літрів вермікону ціною по 11 гривень здатні підвищити врожайність цілого гектара землі», — пояснює Михайло Олександрович. І наводить приклад співпраці з двома місцевими сільськогосподарськими підприємствами, які спеціалізуються на вирощуванні ячменю. Каже, вже через чотири дні після обприскування паростки набули темно–зеленого кольору і пішли у ріст.

Навіть на своїй присадибній ділянці Михайло Олександрович цієї весни провів експеримент, обробивши верміконом огірки. Коли в сусідів огірки тільки почали стелитися по грядці, Конкіни вже збирали врожай.

А ще в Одеському ботанічному саду цим препаратом обробили пожовклий газон, і вже через кілька днів він зазеленів. «Мені звідти дзвонили потім, — каже Михайло Конкін, — і все дивувалися, як швидко трава «ожила»...