«Ай да Ольгопіль!..»

15.08.2009
«Ай да Ольгопіль!..»

Здається, кожне село починає поважати себе ще більше, якщо його історію так чи інакше пов’язують із видатними особистостями. І селище Ольгопіль, розташоване на самісінькому півдні Вінниччини, де область межує з Одещиною, — не виняток. Тут у земляки вирішили записати не абикого, а самого Пушкіна. Як–не–як, у 19 поїздках по Україні російський поет устиг погостювати і в Тульчині, звідки поїхав в Одесу, а оскільки дорога до чорноморської столиці пролягала саме через Ольгопіль, то обминути селище він ніяк не міг. Справа залишалась за малим: відшукати документальні сліди поета. Або — вигадати...

Кілька років тому в місцевій пресі з’явилася жартівлива містифікація: в архівах нібито знайшли вірш, написаний Олександром Сергійовичем в Ольгополі. Автор твору не тільки фамільярно звертається до селища «Ай да Ольгополь» і називає його «скверным городишком», а й наводить подробиці подорожі: «Здесь ось кареты я сломал. Да сто рублей еще спустил в картишки».

У цьому році — ювілейному від дня народження поета — історія несподівано набула продовження: скульптору Миколі Крижанівському ольгопільці замовили проект пам’ятника Пушкіну. Викований із міді монумент відображатиме якраз епізод із вірша: однією рукою поет тримає колесо з написом «Одеса—Ольгопіль—Тульчин», а другою пересипає колоду карт. Відкрити пам’ятник планують у вересні.