Закордон нас не рятує

13.08.2009

Нинішні виступи збірної України інакше як соромом не назвеш. Провина за те, що наша чоловіча команда докотилася до боротьби «за виживання» у вищому дивізіоні, лежить не лише на тренерах і баскетболістах, а й на керівництві національної федерації. Нинішній керманич ФБУ Олександр Волков, та й його попередник Зураб Хромаєв, сприяли засиллю іноземних легіонерів в українському чемпіонаті, нехтуючи інтересами молодих гравців. І тепер виходить, що в нас практично немає виконавців рівня команди–учасниці фінальної частини Євробаскету.

Упродовж багатьох років збірники скаржилися на зневажливе ставлення до них із боку баскетбольних функціонерів, коли навіть кросівки доводилося купувати власним коштом. Як наслідок — втрата іміджу команди, до якої не мають бажання їхати найсильніші гравці. Цього разу Сергій Ліщук відверто надав перевагу пошукам нового клубу перед інтересами збірної. На травму посилається й Артур Дроздов. Перед позавчорашнім матчем із чехами з цієї ж причини залишився поза грою Сергій Гладир. У такій ситуації не рятують навіть двоє представників НБА — Кирило Фесенко й Олексій Печеров. Та й головний тренер «синьо–жовтих» Валентин Мельничук не надто їм довіряє. Фес зіграв у Празі лише дев’ять хвилин, Печ — 15. При цьому обидва спромоглися заробити лише по два очки.

У підсумку героїчних зусиль «хіміка» Олександра Кольченка й киянина Олега Салтовця, котрі перетворили стартовий провал 16:32 на значно приємніші 47:45, забракло для прийнятного підсумкового результату. У четвертій 10–хвилинці чехи вирвалися вперед на 13 пунктів і довели справу до логічного завершення.

Відтак українці залишилися на останньому місці в групі, піднятися з якого спробують завтра у домашньому двобої проти угорців.

 

ТАБЛО

Кваліфікаційний турнір за право залишитися в дивізіоні А чемпіонату Європи

Група С. 3–й тур. Чехія — Україна — 71:64 (24:12, 16:22; 15:16, 16:14; Бенда (22) — Кольченко (22), Салтовець (10), Агафонов (9)), Угорщина — Естонія — 75:64.

Турнірне становище: Угорщина, Чехія — 5 очок, Естонія, Україна — 4.