Краса по–київськи

13.08.2009

Завтра столиця України набуде статусу центру світової художньої гімнастики: з 14 по 16 серпня в Палаці спорту відбудеться один з етапів Кубка світу. Цьогоріч у Києві вже проводили змагання високого рівня: у квітні — традиційний Кубок Дерюгіної. Етапи Кубка раніше ми успішно приймали в 2007 та 2008 роках, тому Міжнародна федерація гімнастики вирішила й надалі довіряти Києву почесну та відповідальну справу.

Це буде шостий старт світового Кубка цього сезону, і в Україні він очікується наймасштабнішим — заявки на участь надіслали аж 29 країн. Нинішній ажіотаж пояснюється наближенням чемпіонату світу, що пройде на початку вересня в Японії. Тож візит до Києва стає для всіх «художниць» генеральною репетицією перед світовим форумом.

Саме через ці обставини організатори вирішили провести змагання у начебто незручний час — у пору відпусток глядацька аудиторія потенційно стає меншою. «Враховуючи нинішню фінансову ситуацію, організовувати турнір такого масштабу нам було важче, ніж у попередні роки», — розповів на прес–конференції президент Української федерації гімнастики Віктор Корж. Попри це, спеціально для київського етапу виготовили новий перехідний кубок і замовили медалі за індивідуальним ескізом.

На київському помості збірна України буде представлена найсильнішим складом: Ганна Безсонова, Аліна Максименко, Ганна Різатдінова та Дарина Кушнірова. Зрозуміло, що най­більші сподівання фахівці та вболівальники покладають на Безсонову, яка планує презентувати столичній публіці нові програми зі скакалкою та стрічкою. Ці номери вона вже апробувала на Всесвітній універсіаді в Сербії — тоді судді оцінили виступ української прими срібними медалями.

«У Києві з суддівством буде легшим, адже тут не будуть так «душити» наших дівчат, як на інших стартах», — ділиться сподіваннями віце–президент Федерації гімнастики України Ірина Дерюгіна. Є в неї певні надії на неупередженість суддів і під час чемпіонату світу, адже в Японії випробують нову систему оцінювання. «Якщо раніше всі види програми характеризувала одна бригада, то в Японії кожна країна матиме одного представника в суддівській комісії, до того ж там буде ротація суддів», — розпо­відає Дерюгіна.

Стосовно основних наших суперниць, то, вже традиційно, команда Росії привезе до Києва далеко не найсильніший склад. Зі своїх лідерів росіянки обіцяють лише Ольгу Капранову, котра була чемпіонкою світу та Європи. А от Євгенія Канаєва утрималася від вояжу до України.

І взагалі, чимало країн випро­бовуватимуть молодих. «Зараз почався новий олімпійський цикл, тому всі команди планують якнайшвидше підготувати собі нову зміну», — пояснює таку стратегію тренер Ірина Дерюгіна.

Паралельно з дорослими в Палаці спорту змагатимуться і юніорки. Транслюватиме турнір Перший Національний телеканал.