Атака з «Матриці»

11.08.2009

В інтернет–просторі нині ведуться глобальні війни. Причому, як виявилося, для того, щоб обмежити витік свободи слова з віртуального світу в реальний, величезна країна може атакувати одного–єдиного чоловіка, зачепивши ще й мільйони сторонніх людей.

Минулої п’ятниці надвечір майже одночасно стали недоступними для користувачів сервіси «Живого журналу» (LiveJournal), соціальні мережі Twitter та Facebook. Ще кілька надпопулярних сайтів, зокрема, Blogger і Youtube, вантажилися вдесятеро повільніше, ніж зазвичай. Через кілька годин, коли технічні служби впоралися з проблемою, схвильовані юзери — а тільки на «Фейсбуці» зареєстровані 200 мільйонів учасників — дізналися, що без доступу до інформації їх залишили невідомі хакери, метою яких було «перекрити кисень» скромному інтернет–користувачеві з Грузії. Відтак постраждали понад півмільярда людей по всьому світу!

Як повідомив керівник служби безпеки Facebook Макс Келлі, масштабна DDoS–атака була спрямована проти юзера під ніком cyxymu. Чоловік, зареєстрований у всіх постраждалих інтернет–мережах, присвячує свої пости переважно агресії Росії щодо Грузії та ситуації в Абхазії і Південній Осетії. Навіть після того як сайти відновили роботу, на «Твіттері» і «Фейсбуці» екаунти cyxymu залишаються недоступними, а в ЖЖ, окрім того, під забороною опинилося навіть саме слово cyxymu в латинській розкладці: його просто неможливо надрукувати — сайт видає помилку.

Термін DDoS–атака означає, що один сайт «бомбардують» одразу з безлічі комп’ютерів, внаслідок чого він зрештою не витримує навантаження і «падає». «Це трохи схоже на спробу 15 товстунів одночасно пройти через двері–«вертушку» — застрягають усі», — цитує «Таймс» фахівця з комп’ютерної безпеки компанії «Софос» Грема Клулі. Кому саме було потрібно «завалити» величезні соціальні мережі заради єдиного cyxymu — достеменно невідомо. Сам постраждалий має підозру, що це робота російських спецслужб, які таким чином «відзначили» річницю російсько–грузинської війни.

Так чи інакше, замість позбавити cyxymu права голосу, зловмисники прославили його на весь світ. Десятки мільйонів інтернет–користувачів, у тому числі й ті, що раніше не чули про російсько–грузинський конфлікт, тепер жваво обговорюють тему cyxymu, а ще сотні мільйонів дізналися про це з друкованих видань. Про безпрецедентну хакерську атаку повідомили провідні ЗМІ Британії, США, Німеччини, Франції, Іспанії, Японії, інших країн.

 

ДОВІДКА «УМ»

Попри всесвітню відомість, справжнє ім’я юзера cyxymu наразі залишається невідомим. У своєму блозі на «Живому журналі», коли той ще був доступний для перегляду, цей чоловік послідовно викривав факти злочинів російської воєнщини в Грузії — зокрема, останнім постом cyxymu була аргументована розповідь про те, що Осетія за підтримки російських військ готувалася до війни ще 6 серпня 2008 року, і експансія росіян на грузинську територію почалася до того, як 8 серпня грузини почали бойові дії.

Cyxymu — грузин, пише російською мовою. Свого часу мешкав в Абхазії, але виїхав звідти після загострення грузинсько–абхазького конфлікту.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>