НОВИНИ ПЛЮС

11.08.2009

Сьогодні Янукович міг би стати Президентом

Якби вибори Президента відбулися найближчої неділі, перемогу на них здобув би лідер Партії регіонів Віктор Янукович. Згідно з результатами соціологічного опитування Центру Разумкова, оприлюдненому в «Дзеркалі тижня» (з 20 по 28 липня опитано 2006 респондентів у всіх регіонах України; теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%), лідер Партії регіонів здобув би 22% голосів виборців, Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко — 13%, лідер Фронту змін Арсеній Яценюк — 11%.

Чинний Президент Віктор Ющенко і лідер КПУ Петро Симоненко набрали б по 4% голосів, а Голова Верховної Ради Володимир Литвин — 3%.

За умови проходження в другий тур Янукович переміг би Тимошенко з результатом 33% проти 24% (стільки ж готові проголосувати проти обох). У парі з Яценюком також перемагає лідер ПР: у нього 32% голосів проти 28% Яценюка, 21% виборців проголосували б проти обох кандидатів. Якщо в другий тур виходять Яценюк і Тимошенко, більшість (31%) виборців проголосують проти обох, за Яценюка — 26%, за Тимошенко — 19%.

На парламентських виборах, якби вони відбулися зараз, до Верховної Ради проходить сім партій: «Регіони» (23%), БЮТ (12,8%), «Фронт змін» (9,7%), Компартія (5,6%), Блок Литвина (4,1%), «Наша Україна»(3,3%) і «Свобода» (3%).

Український дипломат залишив Москву

Радник–посланник посольства України в Росії Ігор Берьозкін припинив свою дипломатичну місію в РФ і виїхав з Москви. Як повідомляє агенція «Інтерфакс–Україна» з посиланням на українське посольство, дипломат залишив «білокам’яну» без будь–яких протиріч і конфліктів, виконуючи рекомендацію російської сторони про припинення його повноважень «у відповідь на аналогічні дії Києва». Нагадаємо, влада РФ рекомендувала послу України в Росії Костянтинові Грищенку терміново припинити місію одного з радників посольства у відповідь на вислання російського дипломата Володимира Лисенка з Києва.

«Блакитний» кредит Україні Росія не дасть?

Росія поки що не збирається давати Україні кредит на закупівлю газу для закачування в підземні сховища на зиму. Як сказав російській газеті «Вєдомості» віце–прем’єр–міністр РФ Ігор Сечин, Москва знає про рішення ЄБРР та інших банків виділити Україні до $1,7 млрд. у 2009—2010 роках і зараз аналізує його, але потреби у виділенні кредиту зі свого боку поки не бачить. «По суті, ми і так уже дали кредит Україні у вигляді авансу за транзит», — сказав Сечин, маючи на увазі платежі «Газпрому» на майже 2 млрд. дол. за транзит газу в ЄС до лютого 2010 року. За його словами, Україна більше по гроші до Москви не зверталася. Водночас помічник Прем’єр–міністра Ук­раїни Олександр Гудима стверджує, що заявка на кредит, зроблена Юлією Тимошенко «по певних каналах» Володимирові Путіну на початку року, досі в силі.