Маневри перед монітором

11.08.2009

Наші військові цього року не братимуть участь у спільних маневрах разом із колегами з держав–партнерів на території України. Як повідомляє прес–служба Генштабу ЗСУ, проведення міжнародних навчань зривається, тому що Верховна Рада, по–перше, так і не прийняла законопроект про допуск іноземних військових на територію країни. Друга причина банальна — брак коштів. Тому обмежене коло українських вояків хіба що братиме участь у навчаннях на території інших держав.

За словами начальника Генштабу ЗСУ Сергія Кириченка, на цей рік планувалися навчання спільно з Туреччиною, а також участь закарпатської бригади у маневрах на Яворівському полігоні. «Але цей захід, скоріше за все, не відбудеться, бо немає коштів», — констатує генерал армії Кириченко. Держави–партнери погодилися з пропозицією нашої сторони проводити цього року лише комп’ютерні (!) командно–штабні навчання без участі підрозділів. Тобто командирам не залишається нічого, як здійснювати маневри перед монітором за допомогою «мишки».

Вітчизняні експерти б’ють на сполох: брак фінансування й скорочення кількості багатонаціональних навчань може загрожувати безпеці України. «Німецька хвиля» цитує аналітика Інституту зовніш­ньої політики Дипломатичної академії при МЗС України Олександра Палія, який зауважує, що фінансування заходів із держбезпеки в Україні в десятки разів менше, ніж у західних країнах та Росії, — «наша політична еліта не розуміє, що забезпечення обороноздатності є головною функцією держави».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

На будівництво житла для військовослужбовців бюджет на цей рік не передбачає жодної гривні, повідомила в інтерв’ю газеті «Народна армія» директор департаменту будівництва Міноборони Тетяна Амосова. «Лише за спеціальним фондом (за рахунок власних надходжень МО) заплановано 775 мільйонів гривень, а за фактом отримано до 25 мільйонів, що не перевищує трьох відсотків від згаданої суми», — каже пані Амосова. За її словами, фактично заблоковані всі джерела надходжень коштів до спецфонду, адже з початку року не відбулося жодної процедури реалізації ні військового, ні надлишкового майна, є лише невеликі надходження від продажу металобрухту та оренди.