Патріарше смирення дорого коштує

08.08.2009

У Російській православній церкві здивовані ажіотажем, який виник в Україні навколо дорогого годинника патріарха Кирила. Нагадаємо, під час візиту предстоятеля РПЦ українські журналісти звернули увагу на те, що Кирил носить швейцарський «Брегет» вартістю понад 30 тисяч доларів.

«Якщо це справді дорогий годинник, то доречно поставити запитання: а чи знає сам патріарх, що він дуже дорогий?» — каже професор Московської духовної академії протодиякон Андрій Кураєв. За його словами, оскільки по магазинах патріарх не ходить, то матеріальне в його житті — це значною мірою подарунки. Може, й «Брегет» подарував «хтось із президентів».

Поставивши у приклад святого Іоанна Кронштадського, який залишав собі дорогі подарунки, аби не образити людей, які їх зробили, Кураєв наголосив: «Це теж форма смиренності — не стилізувати себе під мандрівного злиденного ченця, а смиренно користуватися тим, що дають тобі люди і Церква, але при цьому серцем не прикипаючи до цих речей».

Варто відзначити, що Кирил був дуже багатою людиною ще задовго до «патріаршества», адже під прикриттям РПЦ активно займався торгівлею тютюновими виробами у великих обсягах.