НОВИНИ ПЛЮС

07.08.2009

Москва відкинула Енергетичну хартію

Росія навідріз відмовилася приєднуватися до Енергетичної хартії. Відповідне розпорядження підписав прем’єр–міністр РФ Володимир Путін, передає «Інтерфакс».

Росія підписала Енергетичну хартію, але досі не ратифікувала. Відомо, що влада РФ скептично ставилася до Хартії, а в квітні цього року Путін назвав цей документ «позбавленим сенсу».

Нагадаємо, Енергетична хартія була схвалена країнами ЄС ще в 1990–х роках. Згідно з нормативами Хартії, кампанії, які добувають енергоресурси, мають обмежені можливості володіти розподільчими мережами (газу чи нафти). Це, звичайно, суперечить інтересам російського «Газпрому». А у квітні–2009 Євросоюз схвалив так званий «третій пакет» до Хартії — щодо лібералізації енергоринку. За цим планом, кожна країна має право відмовити тій чи іншій компанії у входженні на місцевий ринок, якщо дана компанія загрожує енергобезпеці членів ЄС.

Учені розшифрували геном СНІДу

Науковці з університету Північної Кароліни (США) заявляють, що розшифрували генетичний код штаму вірусу імунодефіциту людини, який відповідає за розвиток СНІДу. Цілковита розшифровка генома ВІЧ дозволить вивчити інформацію, яка раніше була прихована від дослідників та пояснить дію віруса, йдеться у викладі відкриття, оприлюдненому в науковому часописі Nature. Вчені з університету Північної Кароліни сподіваються, що через внесення штучно змін у цей геном удасться змінити його функціональний ланцюжок, а отже — перемогти СНІД ще в «дозародковому стані».

Теракти в Афганістані

Учора вранці в Афганістані у двох терактах загинули щонайменше 26 осіб, здебільшого мирні жителі, повідомляє Бі–Бі–Сі. Одна бомба вибухнула, коли її зачепив трактор із причепом, у якому гурт людей їхав на весілля. У результаті загинула 21 людина, зокрема й кілька дітей. Другий теракт був спрямований проти поліції — зловмисники підклали вибухівку в поліцейське авто, п’ятеро поліцейських загинули. Обидві трагедії сталися в провінції Гільменд, де останніми тижнями, напередодні призначених на 20 серпня президентських виборів, активізувалися бойовики Талібану.

На поромі — до Харона

У середу ввечері біля острівної країни Тонга, що на півдні Тихого океану, перекинувся пором, що переправляв людей з одного острова країни на інший. Пропалими безвісти вважають 50 осіб. Ще 42 пасажири злощасного порому врятували новозеландські рятувальні служби. Причина НП невідома.

«Синя борода» у фітнес–центрі

Поліція встановила особу чоловіка–самогубці, який влаштував стрілянину у фітнес–центрі Бріджвілля, неподалік Піттсбурга (США), в результаті чого троє жінок загинули і дев’ятеро перебувають у шпиталі у важкому стані. Убивцею виявився 48–річний програміст Джордж Содіні, який пішов на злочин від самотності та образи на жінок. Як передає «Ассошіейтед пресс», поліція з’ясувала, що свої криваві наміри Содіні викладав на блозі на своєму персональному сайті. Втім душогуб щораз відкладав свій намір. Так, у листопаді минулого року він, наприклад, вирішив почекати результатів парламент­ських виборів: не хотілося йти з життя, перш ніж дізнається, хто переміг — Обама чи Маккейн. 3 серпня, за добу до здійснення злочину, Содіні записав на своєму сайті: «Можливо, скоро я побачу Бога або Ісуса... Вічне життя дається людині не за справами її — інакше ми б усі були в пеклі».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>