Румунський синдром

07.08.2009
Румунський синдром

Олександр Кучер не дозволив господарям забити, але й «Шахтар» голом так і не відзначився. (Фото Рейтер.)

Можна лише уявляти, які емоції кипіли в душі президента «гірників» Ріната Ахметова позавчора після фінального свистка норвежця Хауге в Тімішоарі. Донецький олігарх забезпечив завоювання першого в історії незалежної України єврокубка, побудував для свого клубу п’ятизіркову арену, на якій так хотілося якнайшвидше побачити двобої елітної Ліги чемпіонів. І ці мрії жорстоко розбилися об бетонний захист скромної румунської команди.

Дивлячись на напружене обличчя власника «Шахтаря», хотілося йому по–людськи поспівчувати, адже крах донеччан логічним аж ніяк не назвеш. Так само шкода було й Мірчу Луческу, котрий, ледь перенісши серцеву хворобу, рвався у бій і дуже хотів виграти на батьківщині. Було в ложі почесних гостей на стадіоні «Дан Пелтінішану» і ще одне сумне обличчя — на тлі загальної радості румунів виділявся Разван Луческу. Молодий тренер не знаходив сил підвестися, розуміючи, що значить для його батька ця... ні, не поразка (адже українська команда не програла «Тімішоарі» жодного з двох поєдинків), а невдача. Утім, для сьогоднішнього рівня «шахтарів» її можна вважати катастрофою.

Навіть після першого, не надто вдалого для «помаранчево–чорних», матчу з «Тімішоарою» вірилося, що володар Кубка УЄФА подолає стартовий бар’єр відбору до Ліги чемпіонів. Не принижуючи гідності срібного призера румунської першості, все ж зауважимо, що тиждень тому в Донецьку гра гостей не справляла особливого враження. Хлопці Іоана Сабеу переважно відбивалися від наскоків «Шахтаря», зрідка проводячи контратаки. Власне, крім двох епізодів із забитими голами, серйозної небезпеки для володінь Андрія П’ятова вони й не створили. Думалося, що в рідних стінах гонорові румуни хоча б спробують грати на рівних із суперником. Але, як показала реальність, господарі «танцювали» від прийнятного для них результату першого побачення, тому ще щільніше «закрилися» поблизу власних воріт.

На передматчевій прес–конференції Мірча Луческу похвалив роботу Сабеу, свого колишнього підопічного в румунських клубах, а нині — колеги з протилежного боку барикад, відзначивши, що той успішно прищеплює своїм командам захисний стиль «катеначчо». Сам Містер, попри пережитий у липні інфаркт, таки відважився на вояж на батьківщину, але не зміг змусити своїх підопічних подолати нічийний синдром — «мировою» вони розходяться вже в третьому поєдинку поспіль.

Кілька днів тому колишній тренер «Ворскли» Сергій Морозов згадував, що українським командам історично важко битися з польськими й румунськими. З огляду на різницю в класі двох команд, донеччани мали б підібрати ключики до міцної оборони «Тімішоари» на чолі з тоголезьким велетнем Нібомбе. Але наші бразильці занадто захоплювалися дрібним пасом і «п’яточками», тож до ударів справа доходила переважно після стандартних положень. Та й Луческу згодом визнав, що запізно випустив на поле Гладкого, хоча ще перша зустріч суперників довела недоцільність грати всього з одним форвардом.

А нігерієць Агахова, котрий уже в першому таймі замінив бразильця Адріано (Луїсу, схоже, зламали носа), відверто розчарував. Інших козирів у колоді «Шахтаря» не знайшлося.

Тож тепер Тімішоара святкує, а похнюпленому Донецьку належить переключатися на «плей–оф» кваліфікації Ліги Європи.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 3–й кваліфікаційний раунд (повторні матчі)

«Тімішоара» (Румунія) — «Шахтар» (Україна) — 0:0 (перша гра — 2:2)

«Тімішоара»: Пантілімон, Едер, Алекса (Скутару, 67), Станку (Йонеску, 82), Нібомбе, Чишовськи, Арм.Карамян, Арт. Карамян, Боурчану, Букур (Магера, 89), Паркс

«Шахтар»: П’ятов, Кучер, Чигринський, Срна, Рац, Гюбшман, Ілсіньйо, Жадсон (Гладкий, 69), Фернандіньйо, Гай (Вілліан, 54), Л. Адріано (Агахова, 32)

Попередження: Алекса, 24; Арм. Карамян, 45+1; Боурчану, 87 — Гюбшман, 56; Кучер, 82; Срна, 86

Суддя — Тер’є Хауге (Норвегія)

Тімішоара, стадіон «Дан Пелтінішану», 27 тисяч глядачів.

Інші результати середи: «Левськи» (Болгарія) — «Баку» (Азербайджан) — 2:0 (0:0), «Динамо» (М, Росія) — «Селтік» (Шотландія) — 0:2 (1:0), БАТЕ (Білорусь) — «Вентспілс» (Латвія) — 2:1 (0:1), «Дебрецен» (Угорщина) — «Левадія» (Естонія) — 1:0 (1:0), «Славія» (Чехія) — «Шериф» (Молдова) — 1:1 (0:0), «Партизан» (Сербія) — АПОЕЛ (Кіпр) — 1:0 (0:2), «Олімпіакос» (Греція) — «Слован» (Словаччина) — 2:0 (2:0), «Марибор» (Словенія) — «Цюріх» (Швейцарія) — 0:3 (3:2), «Стабек» (Норвегія) — «Копенгаген» (Данія) — 0:0 (1:3).

 

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

— Вітаю суперників і їхнього тренера, котрий за нетривалий час зумів створити команду, здатну добиватися потрібних результатів. Мабуть, на цьому рівні більшу вагу має самовіддача гравців, а не техніка, якою так і не змогли виблиснути наші бразильці. Гадаю, долю двоматчевого протистояння ми мали вирішувати в Донецьку, коли створили багато гольових моментів. Сьогодні шансів у нас було менше, хоча ми й чинили постійний тиск на опонента. Тепер мусимо зробити відповідні висновки й до ігор Ліги Європи готуватися вже зовсім по–іншому.

Іоан Сабеу, головний тренер «Тімішоари»:

— Цей результат надає мені впевненості, що ми все робимо правильно. Ми знали, що донеччани грають комбінаційно, вміло організовують контратаки, тому намагалися не давати їм простору й пресингували — збиралися навколо м’яча по сім–вісім футболістів. Саме в таких матчах, як цей, гравці зростають. Але нам ще треба докласти зусиль, аби пробитися в основну стадію.

Томаш Гюбшман, півзахисник «Шахтаря»:

— Якби ми весь матч провели так, як другий тайм, то мали б більше шансів на успіх. А так ми витратили час на очікування, наче побоюючись пропустити м’яч, тому не атакували великими силами. Тепер будемо намагатися уникати подібних помилок в Лізі Європи.

Арман Карамян, нападник «Тімішоари»:

— Це найбільший успіх «Тімішоари» за останні 20 років. Звісно, 0:0 — не найкращий результат для домашнього матчу, але ми виконали завдання пройти в наступний раунд. Зараз будемо радіти, а вже потім думати про наступного суперника, адже ми дуже хочемо грати в Лізі чемпіонів.