«Вона працює», навіть коли відпочиває

06.08.2009

«Таки прилетіла!» — перешіптувалися запрошені, коли Юлія Тимошенко входила до залу. Незважаючи на форсмажорну дводенну відсутність на роботі, очільниця Кабміну вирішила проводити чергове засідання таки особисто. «Прем’єр–міністр не брала відпустку, а оформила два дні за свій рахунок — через сімейні обставини», — повідомила журналістам прес–служба, не пояснивши, що трапилося у сім’ї Тимошенко та де вона, ця сім’я, перебуває. Тож головних версій з’явилося три: Юлія Володимирівна оперативно набиралася сили на італійському острові Сардинія, з’їздила до Дніпропетровська або провела цей час на заміській дачі поблизу Києва. Втім оскільки початок вчорашнього засідання — аби Прем’єрка встигла добратися — перенесли на півтори години вперед, то варіант прикиївської дачі поінформовані люди відкинули одразу.

 

Дивишся на «неї» — і серце радіє!

Журналісти, які намагалися довідатися, де саме була Прем’єр–міністр, дістали відкоша. На аргумент, що мовляв, публічна особа, яка утримується за рахунок платників податків, мала б відзвітувати, Тимошенко відповіла: «У мене є сімейні справи, я взяла два дні за свій рахунок, ці дні мені не оплачують».

За іронією долі, «відпускний» конфуз Тимошенко стартував одночасно з масштабною рекламною кампанією, коли над численними автошляхами з’явилися рекламні плакати (всього, за експертними даними — до тисячі штук) із написами: «Вони відпочивають — вона працює», «Вони блокують — вона працює» і далі у цьому ж дусі.

— Це не виборча, а соціальна реклама, яку я маю право давати за будь–яких обставин, — прокоментувала Юлія Володимирівна.

— І яку ж функцію виконує ця соціальна реклама? — не вгавала преса.

Леді Ю на секунду замислилася, а потім видала геніальну фразу: «Це підтримка духу людей!». А на уточнення, що соціальна реклама зазвичай безкоштовна, Тимошенко зуміла тільки сказати: «Це платна реклама, за яку проплатила партія»...

Чому окремо взята партія бере на себе такі специфічні соціальні проблеми, не відповіли. А прес–секретар Прем’єра Марина Сорока продемонструвала логіку розробників рекламної кампанії: якщо це, мовляв, політична реклама, то де тоді прізвище Тимошенко?

«Але мені приємно, що слово «вона» ви правильно зрозуміли. Ваш хід думок мені подобається», — підіграла своїй підлеглій очільниця уряду.

Що ж до інших креативних ідей, «соціальних» і «не політичних», то вони, можливо, з’являться вже найближчим часом. Прем’єрка зізналася: БЮТ проводить перемовини з кількома агенціями, у тому числі іноземними, для вироблення передви­борчої стратегії.

«Інвестори, струнко: рівняння на «Стандард енд Пурс»!»

Для присутніх у Юлії Тимошенко було чимало новин. Усі вони, зважаючи на особливість перед­виборчого періоду, хороші. Перша, це робота аналітиків рейтингової агенції «Стандард енд Пурс», які ще минулого тижня підвищили прогноз України з «негативного» на «позитивний». Юлія Володимирівна закликала інші світові агенції брати приклад із «Стандарду...» і також швиденько піднімати наші рейтинги все вище й вище. І зробила при цьому цікавий висновок: рішення укладачів рейтингу означають, що в нашій дер­жаві є антикризова програма, і вона ефективна. Насправді ж ідеться про здатність розраховуватися за зобов’язаннями в іноземній валюті, яка в нас значно зросла після надання трьох траншів кредиту МВФ.

Другим своїм успіхом Юлія Володимирівна вважає пожвавлення у металургійній галузі — у липні обсяги продажів зросли на 16%. «Завдяки урядовій діяльності собівартість українського металу впала, і металурги змогли вийти на світові ринки», — висловила припущення Тимошенко. Хоча собівартість вітчизняного металу завжди була дуже конкурентною на Заході, і проблема зі збутом на початку кризи виникла тільки через падіння західних ринків: у європейських країнах зупинилося виробництво, а отже, впав попит на наш метал. Липневе пожвавлення базується, на думку експертів, на різкому (хоча, можливо, короткотерміновому) стрибку західного ринку металопродукції.

Пільговики на «Лексусах»?

Але найбільшим хітом, безумовно, стала новина для численного загону безквартирних українців, яких держава, за законом, має забезпечити житлом. Тимошенко одержала блискучий шанс використати їхні прагнення у боротьбі за свій рейтинг. «У неділю святкуватимемо День будівельника. А сьогодні... Сьогодні ми ухвалимо рішення, — Юлія Володимирівна навіть не сумнівалася, що міністри можуть «завалити» проект, — про викуп квартир для пільговиків».

На цю благородну, хоча й утопічну, мету Прем’єрка планує витратити два мільярди гривень. Житло закуповуватимуть у містах Боярка, що неподалік від Києва, Чернігові, райцентрі Бобровиця, що на Чернігівщині, та Дніпропетровську.

Прем’єр пообіцяла, що житло купуватимуть за просто–таки фантастично низькими цінами: у Дніпропетровську та Чернігові — за 415 доларів за квадратний метр, з оздобленням! А у провінційній Бобровиці — взагалі за 383 долари.

Перші 73,5 мільйона гривень на придбання житла вже витрачено — у Боярці. «У п’ятницю ми отримаємо перші сто квартир!» — анонсувала Тимошенко.

Щоправда, про конкретні ціни в цьому випадку Юлія Володимирівна не сказала нічого. Але шляхом нескладних математичних підрахунків отримуємо: вартість однієї квартири становить близько 730 тисяч гривень. Або близько 90 тисяч доларів. На час кризи — зовсім навіть не дешево. Якщо ж урахувати, що максимальна ціна метра, за словами Тимошенко, не може перевищувати 500 доларів, виходить, що пільговикам... купуватимуть розкішні апартаменти площею 180 квадратних метрів. А на таких отримувачів соцжитла приємно було б подивитися!..

У Президента Ющенка, нагадаємо, було зовсім інше бачення, як можна ефективно потратити два мільярди: налагодити пільгове кредитування, у тому числі незавершеного будівництва. Таким чином справді можна було підняти з колін будівельну галузь і не тільки. Адже кожна вкладена в будівництво гривня приносить до бюджету цілих три. Відповідна програма була готова вже у квітні. Тож глава держави призупинив постанову Кабміну, яка давала доручення Державній іпотечній установі зайнятися купівлею квартир для пільговиків.

Натомість Кабмін вдав, що не почув і не зрозумів. Адже нині, у переддень виборів, значно доступніше показати людям свою любов не шляхом структурних перетворень в економіці — як показати «на пальцях» складну схему? — а простим, хоча й схожим на корупційний, методом «роздати із щедрої руки».

До речі, жодних умов — кому і за якими критеріями надаватимуть житло — нині ще не повідомлено. Зрозуміло, що без зловживань тут не обійдеться. Натомість гарна «телекартинка» — Прем’єр вручає ключі від квартири — гарантована.

 

ПРЯМА МОВА
«Про землю? Це політика!»

Напередодні Президент звернувся до уряду з вимогою врегулювати дуже болючу проблему — процедуру оформлення земельних ділянок. «До мене звертається чимало людей, які скаржаться на численні зловживання у цій сфері, призначення керівників місцевих земельних комітетів не за фаховим, а за партійним принципом», — стверджує Віктор Ющенко.

«У мене немає часу читати всі ці політичні листи. Ми просто робимо свою справу... Саме тому я вважаю, що кожен повинен займатися своєю справою», — прокоментувала вчора Прем’єрка.

 

І ВСІМ ДОБРЕ...
Ви нам кредит, ми — їм за газ

Міжнародний валютний фонд перерахував Україні третій транш кредиту «стенд–бай». «Кошти надійшли минулої п’ятниці, 31 липня», — підтвердив інформацію в.о. міністра фінансів Ігор Уманський.

Ця новина збіглася у часі з другою: Україна повністю розрахувалася з «Газпромом» за «блакитне паливо», закачане у липні до підземних сховищ. Причому достроково! «Ми проплатили 605 мільйонів доларів. Це перший рік, коли сама Україна заповнює власним газом свої сховища», — заявила Юлія Тимошенко і додала: наша держава планує закачати до сховищ 27 млрд. кубометрів палива.

Водночас ми виплатили ще й 500 мільйонів доларів заборгованості за єврооблігаціями. Строк оплати завершується у серпні.

 

РЕВІЗІЯ
Аналітики «спіймали» Кабмін на фальсифікаціях даних про виконання бюджету

Усі, хто читає дані казначейства, знають: за підсумками січня—липня до загального та спеціального фондів держбюджету мобілізовано 103,6% планових показників доходів. Тобто, в Україні продовжує відбуватися економічне диво: економіка стагнує, податків платити нікому, але бюджет виконується просто феноменально. Секретаріат Президента України, проаналізувавши дані, дійшов висновку: таке виконання стало можливим внаслідок значного коригування планів у бік зменшення! Якщо порівняти первісний, невідкоригований варіант державного кошторису, та його «лайт–версію», підготовлену урядовими чиновниками, ми побачимо, що насправді план на січень—липень виконано на 88,9%, а тільки липень — на 87,3%. «Лише за загальним фондом держбюджету надходження на 1 серпня 2009 року порівняно з минулим роком зменшились на на 15,2%», — зазначили у СП. За прогнозами експертів Банкової, виконання плану 2009 року становитиме щонайбільше 82,6%. І це незважаючи на збирання податків наперед та стримування бюджетного відшкодування податку на додану вартість платникам.

Схожий погляд в аналітиків компанії «Аструм». «Ми вважаємо, що керівництво уряду дотримується «творчого» підходу до обліку — аби показати, що бюджет перебуває під контролем», — стверджують експерти. За їхніми підрахунками, за сім місяців нинішнього року бюджет виконано всього на 43%. А це означає тільки одне — невиконання! «Незалежним аналітикам працювати щоразу важче, оскільки методика Держказначейства змінилася — і робити оцінку ситуації набагато складнішою», — додають в «Аструмі».