Потреба в затребуваності

06.08.2009
Потреба в затребуваності

Тимощук атакує «манкуніанця» Бербатова, виборюючи місце в основному складі «Баварії». (Фото Рейтер.)

Кар’єра Анатолія Тимощука може слугувати прикладом зростання для молодих футболістів. Свого часу хлопчина перейшов із «Волині» до «Шахтаря», в Донецьку за дев’ять років став капітаном команди й чемпіоном країни. Ще вищих вершин він сягнув у пітерському «Зеніті», де, крім капітанської пов’язки й звання чемпіона Росії, додав до своєї колекції й Кубок УЄФА. Черговим кроком на шляху 30–річного півзахисника став перехід до лав європейського гранда — німецької «Баварії». Щоправда, тепер з’явилися побоювання, що завоювати місце в основному складі мюнхенців Тимощукові буде ой як непросто.

Домовляючись ще взимку про переїзд Анатолія до ФРН, боси баварського клубу паралельно вели переговори про підписання нового контракту з голландцем Марко ван Боммелем. Обидва гравці виступають на позиції опорного півзахисника, тож таким чином мюнхенці перестраховувалися (що, в принципі, закладено в їхньому характері), аби мати хоча б одного «руйнівника». У підсумку «вигоріли» обидві справи — Анатолій пішов на підвищення, а 32–річний Марко виторгував собі пристойну зарплату. Тож тепер голландець і українець мають чи не в прямому сенсі слова битися за право виходити в «основі». Особливою сентиментальністю в Німеччині ніколи не відзначалися, тому моральну підтримку футболістам у клубі надавати не поспішають, стежачи за конкуренцією відстороненим поглядом.

Насправді серед професіоналів саме так начебто має й бути, але от новий тренер «Баварії» Луї ван Галь, схоже, вже визначився з пріоритетами. Колись уславлений керманич «Аякса» не здобув великих лаврів у «Барселоні» й на чолі голландської збірної, тож нинішня робота в Мюнхені є для нього чи не останнім шансом довести свою спроможність готувати команду до найвищих цілей. Для початку ван Галь віддав капітанську пов’язку своєму співвітчизникові ван Боммелю. В інтерв’ю найпопулярнішій німецькій газеті «Більд» тренер так пояснив свою позицію: «У моєму клубі капітан грає завжди. За чотири тижні зборів я пересвідчився, що ван Боммель може керувати малюнком гри команди».

А про Тимоху 57–річний голландський фахівець відгукнувся невизначено: «У нашій системі він не зможе грати на своїй улюбленій позиції. Можна б було перевести його на правий край, але там діє Хаміт Алтинтоп».

Виходить, що Анатолій опиняється «поза грою»? Німецьке видання навіть глузує з цього приводу: «ван Боммель — із пов’язкою, а Тимощук — у дурнях». Справді, чи варто було викладати 11 мільйонів євро, щоб тримати гравця в запасі?

Уже післязавтра ми зможемо оцінити ситуацію на практиці, коли «Баварія» в першому офіційному матчі нового сезону в бундеслізі навідається в гості до «Хоффенхайма».

 

А ІНШІ ЯК?

Нестабільним є становище й ще двох наших легіонерів у «далекому зарубіжжі». Андрій Шевченко виходить на заміну в товариських матчах «Челсі» у США, але навряд чи Карло Анчелотті довірятиме йому місце в «основі» в прем’єр–лізі, адже минулого сезону Шева жодного разу так і не зміг відзначитися голом у серії А за «Мілан».

Тренер «Ліверпуля» Рафаель Бенітес також випускає Андрія Вороніна на неповну гру. Так було й торік, після чого одеситові знайшли місце лише в німецькій «Герті».

Наразі обидва наші форварди залишаються гравцями найсильніших англійських клубів, але виключати можливість оренди їх іншими командами не варто — трансферне «вікно» в Європі відкрито до 31 серпня.

А от півзахисник «Гронінгена» Євген Левченко перебрався з Голландії до Росії. У підмосковному «Сатурні» 31–річний українець замінив Олексія Єременка, котрий перейшов до харківського «Металіста». Минулої неділі Левченко дебютував у російській прем’єр–лізі в матчі проти «Зеніта», вийшовши на заміну на 62–й хвилині за рахунку 1:2. Його нова команда відігралася, перебуваючи в меншості.