НОВИНИ ПЛЮС

04.08.2009

Вето Президента

Віктор Ющенко ветував закон про внесення змін до держбюджету на 2009 рік. Глава держави відхилив проект, зважаючи на передбачену в ньому норму щодо авансового перерахунку НБУ своїх прибутків до держбюджету в обсязі 9,8 млрд. гривень. Як повідомив керівник головної служби соціально–економічного розвитку секретаріату Президента Роман Жуковський, йшлося про те, що ці кошти можуть бути спрямовані на фінансування держпрограми з підготовки та проведення в Україні фіналу Євро–2012. Водночас у нинішніх кризових умовах перед банківською системою (у тому числі Нацбанком) постає необхідність формувати резерви під свої вкладення. Відтак, зважаючи на збільшення обсягу резервів за наданим банкам рефінансуванням, не виключено, що НБУ може навіть зафіксувати збитки. Саме тому чинним законодавством передбачено, що в такій ситуації бюджет, навпаки, має покрити ці збитки Національному банку, пояснив Жуковський. Адже згаданий «аванс» перетворюється на емісійне фінансування дефіциту бюджету, що суперечить статті 15 Бюджетного кодексу.

Президент запропонував, щоб група фахівців його секретаріату, Мінфіну, НБУ, «Укравтодору» розробила механізм, який забезпечував би цільове використання коштів та залучення до фінансування проектів Євро–2012 українських банків.

У відповідь один із лідерів Партії регіонів Борис Колесников заявив, що «дії Президента носять деструктивний характер».

Тимошенко знову просить грошей

Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко провела переговори з головою НБУ Володимиром Стельмахом НБУ про додатковий викуп облігацій внутрішньої дер­жавної позики на загальну суму близько 25 млрд. грн. Про це повідомляє газета «Дзеркало тижня».

Відділ кадрів

Голова Державного агентства України з інвестицій та інновацій Віктор Івченко подав заяву про відставку. Про це агенції УНІАН повідомило джерело, близьке до уряду, а згодом цю інформацію підтвердили у Кабінеті Міністрів. Івченко, який є чоловіком глави секретаріату Президента Віри Ульянченко, у своїй заяві зазначив, що причиною написання рапорту є «принципова незгода з рішенням державного органу або посадовця, а також етичні перешкоди для перебування на державній службі».

* * *

Кабінет Міністрів увів нову посаду заступника міністра юстиції — директора департаменту державної виконавчої служби. Уряд призначив на цю посаду Геннадія Стадніка.

Вибори–2010

Українська народна партія готується до висування свого лідера Юрія Костенка кандидатом у президенти. Про це газеті «Коммєрсант–Україна» розповів член правління УНП Володимир Шовкошитний. За його ословами, «про рішення Костенка балотуватися на посаду президента країни буде оголошено у вересні на з’їзді партії».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>